Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 193.25 €/мт
Царевица MATIF 170.00 €/мт
Рапица MATIF 384.00 €/мт
Пшеница CBOT 547.75 ¢/b
Царевица СВОТ 365.50 ¢/b
Соя СВОТ 995.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 333.50 $/st
Соево масло СВОТ 33.14 ¢/lb

Екстремни климатични събития разкриват уязвимостта на земеделските култури

Светът е на път да регистрира най-топлата си зима досега, компрометираща световната реколта и повишаваща риска от инфлация в храните. Тайланд беше засегнат от най-тежката си суша от 40 години насам, Европа стана свидетел на най-горещата зима, Австралия и Нова Зеландия видяха продължителни суши последвани от наводнения, а в някои части на САЩ по-топлите температури допринесоха за много повече валежи.
За пазарите екстремните метеорологични условия, съчетани с разпространението на коронавирус в целия свят, доведоха до силно волатилни цени. Ценовият индекс на храните на ООН, който проследява месечните промени в глобалните цени на често търгуваните хранителни стоки, скочи до най-високата за пет години стойност през януари, преди да се понижи през февруари и да продължи надолу през март, тъй като вирусът навреди на търсенето на продукти като растителните масла и месото.
Но непредсказуемите метеорологични събития, заедно с намаляването на наличността на вода в много райони, ще бъдат ключови фактори за определяне на цените на храните в бъдеще.
Топла Европа
Последните три месеца счупиха рекордите за зимни горещини в Европа, с температури почти 1,4 градуса по Целзий по-високи от следващото най-топло зимно време само преди четири години. Заради топлата зима, пшеничните посеви не навсякъде навлязоха в покой, което не позволява на растенията да развият обичайната си издръжливост срещу измръзване.
Непрекъснат есенен дъжд добави към мъгливото време, задържайки площи от пшеница във Великобритания на най-ниските за последните 40 години нива, а също и ограничавайки площта във Франция. Това провокира анализатори като Coceral и Strategie Grains, вече да понижат прогнозата си за реколтата в ЕС през 2020 г. с поне 5%, спрямо реколтата от миналата година.
Влажни американски почви
По-топъл климат допринесе за изсъхване на  подгизналите полета в САЩ. Площите от зимна пшеница спаднаха до най-ниското си ниво от повече от век, тъй като зърното стана по-трудно за гледане. Това важи особено за меката червена зимна пшеница, площите от която в ключови щати като Илинойс се сринаха с 25%.
Междувременно студени температурите, дъжд и сняг, повредиха растения и не позволиха прибирането на реколтата от царевица, соя и цвекло в Минесота, Северна Дакота, Монтана, Уайоминг и Небраска миналата есен. В близост до долината на Червената река условията бяха най-лошите за почти четири десетилетия и производителите оставиха реколтата от цвекло и царевица неприбрана. "Имаме много, много крехка ситуация за нашите производители", които не изкарват достатъчно, за да си покрият разходите, заявява изпълнителния вицепрезидент на Американската асоциация на производителите на захарно цвекло във Вашингтон.
Засушаване в Тайланд
Силната суша в Тайланд намали производството на захар и ориз в един от най-големите износители на подсладители в света. Производството на захар може да спадне около 30% до 9-10 милиона тона заради сухото време. „Това е първият път, когато виждам захарна тръстика да умира на полето от суша“, заявява изпълнителният директор на Thai Roong Ruang Sugar Group, един от най-големите производители на захар в Тайланд.
Замръзване на Канада
Последователност от влажно време и вледеняващи температури затрудняваха прибирането на реколтата в канадските прерии миналата есен и доведоха до нереколтирането на много полета с пшеница и рапица. Канада е най-големият производител на рапица в света и един от най-големите износители на пшеница. Части от Манитоба са били най-влажните за последните четири десетилетия и съществува опасност от по-влажна пролет в части от Южна Манитоба и Саскачеван, заявява Джоел Уайндър, метеоролог от Commodity Weather Group.
Суха Австралия
В южното полукълбо скорошните дъждове в Австралия дойдоха твърде късно, за да увеличат перспективите за лятната сеитба на културите в по-голямата част на Куинсланд и Нов Южен Уелс, след като продължителната суша предизвика рекордно ниска влажност на почвата в някои райони. Очаква се лятната сеитба на културите да е спаднала с две трети, според оценките на правителството, като производството ще спадне със сходен размер, след засаждане в ниска по влажност почва. Зърненият износител GrainCorp Ltd. заявява, че очакват „минимален износ на зърно“ през 2020 г.
 Етикети: цени на пшеницата 2020, цени на царевицата 2020, цени на слънчогледа 2020, котировки рапица 2020, котировки ечемик 2020

Още новини

ТОП НОВИНИ