В резултат на неблагоприятните метеорологични условия в страната през миналото лято, се наблюдава влошено качество на реколта `2018, отбелязват в ситуационно-перспективния анализ от МЗХГ. Сравнявайки с предходната година e налице сериозно намаление на пшеницата в „първа“, „втора“ и „втора Б“ група за сметка на увеличение на тази в „трета“ група.
Разпределението на пшеницата по групи е както следва:
-
първа група (висококачествен подобрител на млевни смеси) – 0,8%, при 3,2% за 2017 г.;
-
втора група (висококачествен пълнител) – 3,3%, при 10,3% за 2017 г.;
-
втора Б група (задоволителен пълнител) – 12,2%, при 34,6% за 2017 г.;
-
трета група (фуражна) – 83,8%, при 52% за 2017 г.
Средните стойности на основните показатели, които определят качествената характеристика на зърното от реколта `2018 година за страната са следните:
-
съдържание на влага: 12,6% ± 0,6%, при 11,5% ± 0,8% за 2017 г.;
-
хектолитрова маса: 72,9 kg/100 dm3 ± 2,5 kg/100 dm3 , при 76,6 kg/100 dm3 ± 1,8 kg/100 dm3 за 2017 г.;
-
добив на мокър глутен: 22,6% ± 3,4%, при 24% ± 2,5% за 2017 г.;
-
отпускане на глутена: 6,6 мм ± 1,1 мм, при 8,5 мм ± 1,2 мм за 2017 г.;
-
число на хлебопекарна сила: 54,5 усл. ед. ± 5,2 усл. ед., при 52,0 усл. ед. ± 5,4 усл. ед. за 2017
-
съдържание на протеин: 12,2% с.в. ± 1,2% с.в., при 12,1% с.в. ± 0,6% с.в. за 2017 г.;
-
число на падане: 207,8 сек. ± 75,1 сек., при 345,2 сек. ± 61,2 сек. за 2017 г.;
-
средна стойност на W: 132,4 ± 64,1 10 E-4 J, при 148,0 ± 39,0 10 E-4 J за 2017 г.