Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 357.25 €/мт
Царевица MATIF 307.00 €/мт
Рапица MATIF 696.50 €/мт
Пшеница CBOT 923.75 ¢/b
Царевица СВОТ 750.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,610.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 432.60 $/st
Соево масло СВОТ 69.75 ¢/lb

Дянков: Министерството на финансите никога не е обещавало, че ще изплати субсидиите през месец януари

Дянков: Министерството на финансите никога не е обещавало, че ще изплати субсидиите през месец януари

Възможностите на бюджета са такива, че плащанията към зърнопроизводителите могат да се случат в средата на март и остатъкът евентуално в началото на април. И това ще се случи. Каквито и спорове да има, каквито и стачки да има, това са възможностите на бюджета и така ще стане. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на финансите Симеон Дянков по повод обявените протести на земеделците, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Финансовият министър обясни, че по процедура изплащанията на единица площ трябва да са между началото на месец ноември и края на месец юни следващата година. „Така че по никакъв начин няма забавяне от гледна точка на бюджета за това кога ще се плаща на зърнопроизводителите за единица площ”, коментира Дянков. „Министерството на финансите никога не е обещавало, че това ще се изплати през месец януари. Такова обещание не е отговорно. Над 2 милиарда през месец януари отидоха за разплащане на облигации, още 1.5 милиарда лева отидоха за запълване на сметките по различни социални програми, така че като цяло 3.5 милиарда лева през януари, извънредно над това, което всеки месец се плаща, изразходва. По предварителни данни дефицитът за месец януари е близо 0.5 милиард лева. При такъв дефицит не е сериозно да се казва – ние си искаме парите по-рано, отколкото е процедурата”, обясни Дянков. „Следователно стачката, поне в тази си част, не знам дали има други политически цели, няма да успее относно това по-рано да се дадат парите”, каза вицепремиерът.

На въпрос за обещанията на земеделския министър към зърнопроизводителите за изплащане през януари Дянков заяви: „Ако министър Найденов е подписвал, аз не съм бил там. Той им се е извинил. Още 2010 – 2011 година, когато и аз бях подтикван да участвам в такива събирания със зърнопроизводители, аз им казвах – няма нито един друг сектор в българската икономика, който настоява и толкова активно лобира, както вие, да има подписано споразумение с правителството или части от правителството. Първо, защото това е незаконно, никой няма право да определи как бюджетът ще се разпределя. Това право има само парламентът със Закона за бюджета. Законът е много ясен”.

По думите на Дянков през февруари пък са заложени средствата за инфраструктура и затова тогава също не може да бъде платено на зърнопроизводителите.

Прочетете още:

Етикети: зърнопроизводители бюджет единица площ субсидии Найденов Симеон Дянков

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.