Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 245.00 €/мт
Царевица MATIF 226.25 €/мт
Рапица MATIF 491.50 €/мт
Пшеница CBOT 655.00 ¢/b
Царевица СВОТ 555.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,405.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 423.20 $/st
Соево масло СВОТ 51.34 ¢/lb

Томас Дийви, Риск мениджър в румънската Cerealcom Dolj с обръщение към участниците в 4-тата конференция Зърнена Академия

Томас Дийви, Риск мениджър в румънската Cerealcom Dolj с обръщение към участниците в 4-тата конференция Зърнена Академия

Томас Дийви ще бъде един от лекторите на Зърнена Академия 2019. Ето какво сподели той само броени дни преди участието си на конференцията, която ще се проведе на 31 октомври т.г. в кк Златни пясъци, Варна:


"Стопанската 2018/2019 година се доказа като предизвикателна на много фронтове като повечето пазарни участници посочват по-слабото производство като основен двигател на цените през 2018. Вярвам, че таймингът и запасите бяха най-значимите пазарни фактори, силно подценени обаче и това доведе до пропуснати възможности за фермери и потребители. 

С преминаването на жътва 2019, пазарните участници отново са фокусирани върху общото възстановяване на производство на Балканския / Черноморския регион и върху очевидната липса на потребителско търсене като ключов ценови фактор. Ако пазарните участници, особено крайни потребители/търговци, работят по презумцията за „ комфортни баланси = следват ниски цени “, то тогава те още веднъж поемат риска на самодоволството.

На IV-тата годишна Зърнена Академия във Варна ще посоча краткострочните и дългосрочните регионали предизвикателства в Румъния, които биха могли да се видят и на Балканите и ще дискутираме ключовите времеви рамки и проблеми, които могат да са движещи за цените през 2019/2020."

Лекцията на Томас Дийви е предвидена към следобедната програма на Зърнена Академия, в модула Развитие на пазарите на Балканите и Черноморския басейн - I.

Организатори на Зърнена академия са Агрикор и АгроПортал в партньорство с Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи (БАТЗФ), Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).