Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 245.75 €/мт
Царевица MATIF 251.00 €/мт
Рапица MATIF 601.25 €/мт
Пшеница CBOT 727.25 ¢/b
Царевица СВОТ 685.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,603.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 423.50 $/st
Соево масло СВОТ 68.41 ¢/lb

Черноморска пшеница излиза на борсите в САЩ

Черноморска пшеница излиза на борсите в САЩ

Американската компания CME Group, която владее най-голeмите стокови борси в Чикаго и Ню-Йорк, за първи път в историята е закупила фючърс за доставката на причерноморска пшеница.

Новият инструмент ще бъде пуснат на базата на платформата за електронна търговия Globex. Въпросът за началото на търга най-вероятно ще се реши през следващите месеци. Очаква се компанията да започне търговия с добив на зърно през 2012 г.

Стандартното споразумения към фючърса включва доставката на 136 т. зърно. Условията за доставката – пшеница в насипно състояние FOB в румънското пристанище Констанца, украинските Одеса, Николаев, Иличевск или руските дълбоководни портове Новоросийск, Туапсе и Таман.

По данни на компанията „Русагротранс“, на 1-ви март Русия изнесе на световния пазар 20,6 млн. т. зърно. Като цяло за селскостопаснкия сезон 2011/12 се очаква страната да изнесе около 25-27 млн. т. зърно, което ще бъде рекорден показател.

Сегашният фючърсен договор за доставка на пшеница може да бъде приключен, например, на борсата в Санкт Петербург, но търгуваните обеми при такива търгове са несъществени и не оказват влияние на пазара.

Етикети: Русия САЩ зърно 2012

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.
След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетливия скок в цените на царевицата и пшеницата, през изминалата седмица пазарите бяха под натиск от прибиране на печалби и липса на новини, които да осигурят нови поскъпвания. Но дали такава ще бъде и новата седмица, предстои да разберем…

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.