Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 245.75 €/мт
Царевица MATIF 251.00 €/мт
Рапица MATIF 601.25 €/мт
Пшеница CBOT 727.25 ¢/b
Царевица СВОТ 685.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,603.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 423.50 $/st
Соево масло СВОТ 68.41 ¢/lb

Учени създадоха "суперпшеница"

Учени създадоха "суперпшеница"

Учени от Националния институт по селскостопанска ботаника ( Кеймбридж, Великобритания ) създадоха нов хибрид пшеница, добивите от която са с една трета по-високи от традиционните сортове, съобщават британските медии.

Твърдата пшеница е била кръстосана с дивия си роднина егилопс без прилагането на технологии от генното инженерство. Учените са повторили кръстосването на културната форма на пшеницата с диворастящите житни растения, което спонтанно се е случило в Близкия Изток преди около десет хиляди години.

Добивът от получената "суперпшеница" в полеви условия се оказал с 30% по-голям от традиционните сортове, което било неочаквано и за самите й създатели.

През последното десетилетие добивите от пшеница в много страни по света са престанали да се повишават. Селекционерите са принудени да търсят нови пътища за увеличаване на пшеничната реколта. В днешно време много внимание се отделя на създаването на генномодифицирани сортове пшеница. Другото направление е използването в селекцията на близки роднини на пшеницата.

Полученият от британските учени хибрид може да се използва за създаването на нови, високодобивни сортове, по-устойчиви при суша и заболявания.

Използването на "суперпшеницата" ще започне не по-рано от 2019 година.

Прочетете още:

Етикети: хубрид пшеница сорт егилопс добив

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.
След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетливия скок в цените на царевицата и пшеницата, през изминалата седмица пазарите бяха под натиск от прибиране на печалби и липса на новини, които да осигурят нови поскъпвания. Но дали такава ще бъде и новата седмица, предстои да разберем…

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.