Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 245.75 €/мт
Царевица MATIF 251.00 €/мт
Рапица MATIF 601.25 €/мт
Пшеница CBOT 727.25 ¢/b
Царевица СВОТ 685.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,603.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 423.50 $/st
Соево масло СВОТ 68.41 ¢/lb

Сутрешно кафе: 19 март 2012:

Сутрешно кафе: 19 март 2012:

19 март 2012: Акценти


На пазарите на пшеница в САЩ в петък продължи ръстът на цените.  Основна причина за това беше пазарът на царевица: цената на тази култура на вътрешния китайски пазар рязко се вдигна, което даде основание за прогнози за мащабен износ от САЩ.
Освен това има риск посевите от зимна пшеница, които заради топлото време много рано излязоха от състоянието на покой, да бъдат поразени от нови застудявания.  Това засега не е потвърден от синоптиците, но това не попречи на търговците да го използват за „подгряване“ на цените.

По данни на FranceAgriMer този сезон износът на френска пшеница извън ЕС може да нарасне до 8.8 млн. тона. Информацията е на Reuters.
Макар и увеличена с 0.1 млн. тона новата прогноза остава с 32% по-ниска от нивата на износ миналата година – 12.9 млн. тона.

В петък „Обединената зърнена компания“, която управлява руския държавен интервенционен фонд, обяви край на държавните изкупни интервенции по отношение на реколтата от 2011 г.
Целта на интервенциите е да бъдат стабилизирани цените на вътрешния пазар и в същото време да се подкрепят руските селскостопански производители.Общо за целия период на интервенцията по отношение на зърното от 29 ноември 2011 до 6 март 2012 са изкупени 419.31 хиляди тона зърно на обща стойност 1 921 752 хиляди рубли.
Характерно за тези изкупни интервенции е това, че зърнопроизводителите, продали своя продукция на фонда, от януари до май 2012 г. имат право да я изкупят обратно на същата цена с добавяне на разходите за съхранение, застраховка и след заплащане на съответните данъци.

През изминалата седмица средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без сериозни изменения спрямо предходната, като при цените на едро и на дребно в малките търговски обекти се отчита леко повишение, а в големите търговски вериги - слабо понижение. Най-чувствително е поскъпването в Благоевград, Бургас, Велико Търново и Сливен (с по 0,10-0,11 лв./литър или между 4,5 и 4,8%). Понижение на ценовите стойности от 0,4% в София до 1,8% във Варна се отчита в пет области.

19 март: Предстоящо

От май 2012 г. Чикагската борса вече ще търгува с фючърси за украинска пшеница.  За целта правителството планира създаване на застрахователен фонд от 1 милиард долара.  Това е част от стратегията на Украйна да стане един от най-големите световни износители на зърно. Страната е последният от големите производители, който няма фючърсен стоков пазар. Досега търговията със зърно тук имаше сезонен характер. „Основната ни задача е минимализиране на рисковете за търговците на зърно“, обяснява Тим Андриесен, управител на чикагската борса.

На 26 март започва прием на заявления за подпомагане по мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ). Мярката е за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране.
 За полупазарно стопанство се смятат стопанствата, които произвеждат собствена продукция за собствени нужди и част от нея продават на пазара в готов вид. Субсидията е в размер на 7500 евро и ще се ползва за 5-годишен период.

Поскъпване на торовете за земеделие през април се очаква заради обявеното поскъпване на природния газ.  Според Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев,повишението на цената на природния газ от 1 април ще бъде над 12%.
Това допълнително ще оскъпи производствените разходи най-вече в зърнопроизводството и ще окаже влияние при формирането на цената на зърното от реколта 2012. Природния газ е една от основните суровини в производството на торове за земеделието.
 
19 март 2012: Времето

Нови температурни рекорди се чакат днес. В неделя вече бяха поставени няколко бяха поставени няколко:  във Видин – 25,5 градуса (23,6 – предишен), връх Мусала – 2,6 (2,2), Добрич – 23,6 (22,8), Лом – 25 (23,6), Монтана – 23,9 (22,5), Ново село – 25,2 (22,8) и Плевен – 24 (23,9). Изравнен е рекордът в Оряхово – 22 градуса. Днес се очакват още по-високи температури. До обед по Черноморието ще е слънчево с бели купести облаци след обед. Ще духа слаб вятър, от запад северозапад. Минималните температури ще са от 2 до 7 градуса. Температурите следобед ще достигнат от 19 до 24 градуса над нулата.
Температурата на морската вода е 4-6°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Атмосферното налягане ще остане почти без промяна и ще е по-високо от средното за месеца.

 

Етикети: зърно пшеница земеделие зърнени култури пазари борса храни Русия САЩ времето

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.
След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетливия скок в цените на царевицата и пшеницата, през изминалата седмица пазарите бяха под натиск от прибиране на печалби и липса на новини, които да осигурят нови поскъпвания. Но дали такава ще бъде и новата седмица, предстои да разберем…

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.