Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 245.75 €/мт
Царевица MATIF 251.00 €/мт
Рапица MATIF 601.25 €/мт
Пшеница CBOT 727.25 ¢/b
Царевица СВОТ 685.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,603.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 423.50 $/st
Соево масло СВОТ 68.41 ¢/lb

Совекон: включваме се в зърненото рали

Совекон: включваме се в зърненото рали

Цените на основните зърнени и маслодайни култури на световния пазар се намират на рекордно ниво: фючърсите за царевица и соя на Чикагската стокова борса поставят нови рекорди, а стойността на пшеницата е на най-високото ниво от средата на 2008 година, когато бе достигнат рекорден показател.

От май-юни тази година цените се повишиха един и половина пъти. Основната история, която движи пазара към нов максимум, е постоянното влошаване на състоянието на реколтата, преди всичко на царевицата в САЩ. То вече се оценява като най-лошото от 1988 година. Възможно е, както казват аналитиците от Goldman Sachs, това да е най-силната суша от 1895 година насам.

Може да се каже обаче, че реалните цени засега са по-ниски от нивото на предходния скок на цените, който бе отбелязан през 1970 година. Според нашите наблюдения на всеки 30-40 години в света се извършва рязък скок на стойността на земеделските суровини, след което се открива принципно нов ценови коридор: последният подобен скок беше през 2007-2008, преди това в средата на 1970, в 1940 и в началото на ХХ век.

Този ръст на цените е свързан не само със състоянието на посевите в САЩ, Русия също има дял в това - през последните месеци там виждаме постоянно влошаване на реколта 2012. Русия е една от най-големите износителки на пшеница в света - на второ място след САЩ по резултати от миналия сезон. Световният пазар продължава внимателно да следи оценките на новата реколта, като се опитва да определи вероятностите от въвеждането на каквито и да е ограничения на износа на зърно.

Мнозина си спомнят сезон 2007/08, когато на световния борсов пазар бяха фиксирани рекордни цени на селскостопанските култури, в това число най-високите на пшеницата. Сега отново има повтарящи се истории с 4-годишна давност: напрегнат световен баланс, значителен приток на спекулативни пари. Но сега няма ограничения на износа на зърно, каквито бяха въведени през 2007-2008 година в много страни, включително и Русия.

По принцип разсъжденията на големите инвестиционни банки за цените на царевицата в рамките на 9-10 $/бушел, което предполага 15-25% потенциал на ръста от настоящото ниво, не изглеждат далеч от действителността. Този ръст биха могли да поддържат и спекулативните пари. Независимо от активния приток на пари от фондовете в селскостопанските активи в последно време, инвестициите им са далече от рекордните нива.

Като цяло настоящото рали е поредното доказателство за рязко повишената през последните години виталност на цените на селскостопанските суровини, позволяващи на спекулантите да трупат огромни суми, когато повечето други пазари не дават такава възможност. За фермерите и потребителите на зърно в целия свят и още повече в Русия това е напомняне за необходимостта от внедряването на съвременни практики в управлението на ценовите рискове.

Прочетете още:

Етикети: цени спекуланти скок управление пшеница риск царевица зърнени маслодайни култури борса реколта

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.
След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетливия скок в цените на царевицата и пшеницата, през изминалата седмица пазарите бяха под натиск от прибиране на печалби и липса на новини, които да осигурят нови поскъпвания. Но дали такава ще бъде и новата седмица, предстои да разберем…

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.