Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 217.75 €/мт
Царевица MATIF 220.25 €/мт
Рапица MATIF 509.25 €/мт
Пшеница CBOT 652.50 ¢/b
Царевица СВОТ 585.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,433.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 402.20 $/st
Соево масло СВОТ 56.33 ¢/lb

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

Международните зърнени пазари бяха в пълно отстъпление през изминалата седмица, като челният фючърс на пшеницата в Париж губи над €6 за периода до €179/180. Хладно и дъждовно време в Западна Европа, в съчетание с поскъпващо евро, потискаше цените на МАТИФ, който следваше неохотно поскъпванията на СВОТ. Натиск върху цените оказва и подобряващото се състоянието на посевите в Европа и САЩ. На този етап, повод за притеснение дават само условията в Източна Украйна и Южна Русия, където за втора поредна седмица, ще е сухо и горещо. Прогнозите за следващата седмица, запазват същия метеорологичен модел, така че пазарите ще следят отблизо случващото се там.

След резкия скок в цените на царевицата в предходната седмица, през тази пазарите в Европа и САЩ бяха в отстъпление, като новата реколта на МАТИФ за ноември изгуби близо €5 до €172/3. Въпреки, че във вторник USDA потвърдиха най-бавната в историята сеитба в САЩ, цените на царевицата в Чикаго не успяха да се възползват от лошите новини и са на път да запишат първата си от средата на май седмична загуба. Същото важи и за пазара в Европа, където обаче сеитбата, както и в страните от Черноморския регион, вече е практически приключена.

Следващата сряда излиза поредния месечен доклад на USDA, а във вторник очакваме и данните с напредъка на сеитбата и състоянието на посевите. И двата доклада ще се от решаващо значение за бъдещето на цените през следващите дни и седмици.

Етикети: анализ борсови котировки цени пшеница цени царевица ценови анализ

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.

ТОП НОВИНИ

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Разговор със Стоян Вълев, Управител на „Грейнстор“, за предизвикателствата пред бизнеса, дигитализацията, в какво вярва и как компанията стана най-големият независим съхранител в България.
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.