Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 245.75 €/мт
Царевица MATIF 250.25 €/мт
Рапица MATIF 601.25 €/мт
Пшеница CBOT 726.50 ¢/b
Царевица СВОТ 719.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,612.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 423.50 $/st
Соево масло СВОТ 68.04 ¢/lb

Седмичен обзор: Пазарите си поемат дъх след дългото и стръмно покачване на цените

Седмичен обзор: Пазарите си поемат дъх след дългото и стръмно покачване на цените

Седмичен обзор на пазара на зърно и маслодайни култури, фуражи в България и Света

17-23 септември 2012

Анализът е любезно предоставен от българската брокерска компания Агрикор

www.agricore.eu

 

Времето / агропрогноза:

Метеорологичните условия се нормализираха почти навсякъде, което отчасти допринася и за известното успокоение на международните пазари. Липсва историята, която да „налее допълнително масло в огъня”. Притеснения буди единствено задържалото се сухо време в Западна Австралия. Там със сигурност ще отбележим корекция с посока надолу на добивите на пшеница. В САЩ условията са нормални за сезона, което позволява бърз напредък на жътвите на царевица и особено на соя. Получихме валежи най-накрая и на Балканите (дългоочаквани), което ще помогне много на сеитбата на есенници. Посевната кампания в Русия върви според очакванията и без сериозни проблеми към този момент. В Аржентина изминалата седмица беше по-скоро мокра, но за щастие без щети от стопанско значение.

Зърнени култури – пшеница, ечемик, царевица

Корекцията на цените на международните пазари продължи и през изминалата седмица. Не бихме я оценили като драстична що се отнася до международните борси – все още цените не са паднали под нивата на подкрепа. Съществена е корекцията обаче по отношение на физическата търговия. Това може да се обясни отчасти със сезонния натиск поради жътвите на царевица и слънчоглед.

Графичното представяне на промяната в цените можете да следите оттук - Котировки.

Пазарът на пшеница в България навлезе във фаза депресия. Липсва платежоспособно търсене. Не се товари нищо значимо по пристанищата и не се поемат нови ангажименти. От друга страна обаче и производителите не се пречупват да продават под достигнатите цени. Крайните потребители виждат корекцията и съвсем се отдръпват от пазара като ситуацията е близка до безтегловност. Основният проблем според нас е, че големите международни търговски компании имат заети позиции и големи количества купена стока с цел спекулация. В тази ситуация, ако се появи търсене, то ще бъде моментално покрито първо от дългите позиции, а стоката в производители ще бъде последното нещо, което ще се изтъргува.

Царевицата от нова реколта вече се предлага активно на пазара, но на цени с 10-15 лева/мт под тези от миналата седмица. Ние постоянно предупреждавахме за царевицата от Украйна и как това може да извади нашия пазар от релси. Сега това се материализира. С цени до 30 долара под тези на нашия пазар липсва каквато и да е възможност за износ, а оттук и търсене на нашия пазар. За съжаление това подтиснато състояние може да продължи относително дълго или поне толкова дълго колкото местните играчи нямат финансова възможност да издържат. В допълнение звучат изказвания от международни анализатори, че добивите в България може да не са чак толкова лоши колкото се очакваше.

Маслодайни култури – слънчоглед, рапица. Фуражни компоненти – шротове, трици

Цената на слънчогледа вероятно достигна временен връх през изминалите две седмици и сега коригира с до 50 лв/мт. Отново причината е прекалено бързият ръст на цената. Има нужда от корекция. Тя започна първо с драстичния спад на долара спрямо еврото и като резултат по-ниска цена в лева. От друга страна първите резултати от жътвата на соя в САЩ са по-добри от очакваните и това намали рисковите премии в цените растителните масла. В допълнение и суровия петрол поевтиня е около 5 долара/барел ... Купувачите се отдръпнаха рязко, за да преценят на какви нива да влизат отново на пазара. Трябва да се отбележи, че вече има изтъргувани достатъчно сериозни количества слънчоглед, така че търсенето може да се отложи доста напред във времето и отново да бъдем свидетели на дълъг период на липса на посока на пазара и платежоспособно търсене.

Ситуацията при рапицата е аналогична, с уговорката, че там наличността е много по-малка. Търсенето на рапица оттук нататък вероятно ще е още по–слабо поради невъзможността да се тъгуват големи обеми.

Цените на соевия шрот на международните пазари естествено се понижиха, но не и на нашия пазар. Триците леко поскъпнаха поради липсата на достатъчно мелене на брашно. Слънчогледовия шрот е леко нагоре.

За информация, мнения и цени за местен пазар се свържете с Агрикор на office@agricore.eu

www.agricore.eu

Прочетете още:

Етикети: седмичен обзор слънчоглед пшеница царевица рапица соя шрот трици цени 2012

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.
След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетливия скок в цените на царевицата и пшеницата, през изминалата седмица пазарите бяха под натиск от прибиране на печалби и липса на новини, които да осигурят нови поскъпвания. Но дали такава ще бъде и новата седмица, предстои да разберем…

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.