Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 245.75 €/мт
Царевица MATIF 251.00 €/мт
Рапица MATIF 601.25 €/мт
Пшеница CBOT 727.25 ¢/b
Царевица СВОТ 685.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,603.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 423.50 $/st
Соево масло СВОТ 68.41 ¢/lb

Индия и САЩ разработват нови сортове пшеница, устойчиви на високите температури

Индия и САЩ разработват нови сортове пшеница, устойчиви на високите температури

Индия и САЩ започват съвместен проект за създаването на сортове пшеница, които могат да издържат на високи температури.

Проектът е свързан с глобалното затопляне и повишаването на средногодишните температури, което, по думите на учените, може да се отрази отрицателно на производството на важни селскостопански култури и конкретно на пшеницата, съобщава УкрАгроКонсалт.

Осъществяването на проекта, в който участват учени от двете страни, е с подкрепата на Агенцията на САЩ по международно развитие (USAID) и Индийския съвет по селскостопански изследвания (ICAR). Проектът има за цел осигуряването на световната продоволствена безопасност и е съставна част от програмата " Хранене за бъдещето".

Изследователите обещават да получат първите образци на устойчиви към промените на климата сортове в рамките на пет години.

Изследванията ще се извършват в Индия, тъй като населението на страната, което е над 1 млрд. души, се сблъсква с такива проблеми като ограничените водни ресурси и високите температури.

Производителността на пшеницата рязко се понижава, когато температурата се вдигне над 28 градуса С, при това повишението на температурата на всеки 2 градуса води до понижаване на добивите с 4%.

Прочетете още:

Видео: Защита на зимната пшеница през пролетта

Етикети: пшеница устойчива високи температури сорт

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.
След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетливия скок в цените на царевицата и пшеницата, през изминалата седмица пазарите бяха под натиск от прибиране на печалби и липса на новини, които да осигурят нови поскъпвания. Но дали такава ще бъде и новата седмица, предстои да разберем…

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.