Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 245.75 €/мт
Царевица MATIF 251.00 €/мт
Рапица MATIF 601.25 €/мт
Пшеница CBOT 727.25 ¢/b
Царевица СВОТ 685.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,603.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 423.50 $/st
Соево масло СВОТ 68.41 ¢/lb

Борба с гризачи

Борба с гризачи

Откакто човекът се занимава със земеделие, един от основните проблеми е бил гризачите в посевите и в складовете за съхранение на продукция.  В историята са описани многобройни бедствия причинени от гризачите. Стотици хиляди са загивали в следствие от глад поради унищожена продукция и болести, пренасяни от гризачите. Не добро водене на борба с гризачи и унищожаване на естествените врагове на гризачите могат да доведат до ситуация като тази: Нападение от гризачи в австралийска ферма.

 

 

Гризачи, разпространени в България

Полска мишка - Apodemus agrarius

Малка полска мишка - Micromys minutus

Домашна мишка - Mus musculus L.

Сиво-кафяв плъх - Rattus norvegicus Berc

Черен плъх – Rattus rattus L.

Водна полевка (Воден плъх) - Arvicola terrestris L.

Обикновена горска мишка - Apodemus sylvaticus L.

Горска полевка - Clethrionomys glareolus Schreber

Обикновена полевка - Microtus arvalis Pallas.

Лалугер (Европейски) - Citellus citellus L.

Сляпо куче - Spalax leucodon Word

Вреди

Гризачите нанасят вреди по всички фази на развитие на културните растения и складираните храни, фуражи и зърно.

Борба

Борбата срещу гризачите се води главно с химични средства. Препаратите използвани за борба с гризачите се наричат родентициди.  По начин на действие могат да са бързо действащи, бавно действащи, газови и др.  Проблемът при бързодействащите е високата токсичност за човека и това, че гризачите се научават, че дадената храна не е годна за ядене при вида на умиращите около тях други гризачи. Бавно действащите родентициди са по-малко токсични от бързите и успяват да засегнат по-голяма част от популацията на вредителя поради липсата на подозрителност у гризачите. Обгазяване се прави предимно в складове като борба и с други вредители. Прави се само от специалисти завършили специален курс за фумигация.

На есен след поникване на пшеницата се правят обхождания на полето и се поставя родентицид около и/или в дупките по полето направени от гризачите.

Като други средства за борба с гризачите могат да се разгледат правилните почвени обработки и сеитбообръщения.  Обработките действат отрицателно върху популациите на вредителите по няколко начина- плуговете, дисковете и др. директно убиват част от вредителите. Други биват изтикани до повърхността, което ги прави уязвими на хищници, а малките загиват от екстремни условия на околната среда. Разрушават се въздушните канали на леговищата, което обрича младите гризачи на смърт от задушавене.

В складови помещения могат да се използват капани от различен тип. Важното при капаните е като примамка да се поставя по-атрактивна за гризачите храна  от съхраняваната продукция. При голяма популация на вредителите този метод не е ефективен и за предпочитане е химичен метод.

Гризачите имат голям брой естествени врагове. Опазването на хищниците, които се хранят с гризачи е приоритет на всеки модерен фермер. При наличие на голямо видово разнообразие и численост на хищници средствата отделяни за химична борба могат да намалеят няколко пъти.

Най-ефективните естествениврагове на гризачите са змиите, голямо разнообразие от грабливи птици, лисици, домашни котки и други дребни хищници.

При избора на родентицид за борба с гризачите трябва да се има предвид опасността за отравяне на хищниците. Твърде токсичен родентицид ще има лоша ефективност при контрола върху популацията на гризачите поради възникване на подозрителност у тях и ще предизвика отравяния при хищниците, което ще е предпоставка за бум в популацията гризачите и унищожаване на еко баланса, което от своя страна може да доведе до ситуацията от горния видео клип.

 

 

 

 

 

Агропортал Ви съветва при избор на комплекс от методи за борба с гризачите да ползвате услугите на специалисти  (Агрономи).

Прочетете още:

Етикети: земеделие гризачи борба посеви складове ферма вреди химични средства родентициди токсичност

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.
След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетливия скок в цените на царевицата и пшеницата, през изминалата седмица пазарите бяха под натиск от прибиране на печалби и липса на новини, които да осигурят нови поскъпвания. Но дали такава ще бъде и новата седмица, предстои да разберем…

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.