Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 187.00 €/мт
Царевица MATIF 176.75 €/мт
Рапица MATIF 383.25 €/мт
Пшеница CBOT 535.75 ¢/b
Царевица СВОТ 340.50 ¢/b
Соя СВОТ 891.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 290.80 $/st
Соево масло СВОТ 28.11 ¢/lb

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

Международните зърнени пазари бяха в пълно отстъпление през изминалата седмица, като челният фючърс на пшеницата в Париж губи над €6 за периода до €179/180. Хладно и дъждовно време в Западна Европа, в съчетание с поскъпващо евро, потискаше цените на МАТИФ, който следваше неохотно поскъпванията на СВОТ. Натиск върху цените оказва и подобряващото се състоянието на посевите в Европа и САЩ. На този етап, повод за притеснение дават само условията в Източна Украйна и Южна Русия, където за втора поредна седмица, ще е сухо и горещо. Прогнозите за следващата седмица, запазват същия метеорологичен модел, така че пазарите ще следят отблизо случващото се там.

След резкия скок в цените на царевицата в предходната седмица, през тази пазарите в Европа и САЩ бяха в отстъпление, като новата реколта на МАТИФ за ноември изгуби близо €5 до €172/3. Въпреки, че във вторник USDA потвърдиха най-бавната в историята сеитба в САЩ, цените на царевицата в Чикаго не успяха да се възползват от лошите новини и са на път да запишат първата си от средата на май седмична загуба. Същото важи и за пазара в Европа, където обаче сеитбата, както и в страните от Черноморския регион, вече е практически приключена.

Следващата сряда излиза поредния месечен доклад на USDA, а във вторник очакваме и данните с напредъка на сеитбата и състоянието на посевите. И двата доклада ще се от решаващо значение за бъдещето на цените през следващите дни и седмици.

Етикети: анализ борсови котировки, цени пшеница, цени царевица, ценови анализ

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.

ТОП НОВИНИ