Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 184.25 €/мт
Царевица MATIF 171.00 €/мт
Рапица MATIF 373.00 €/мт
Пшеница CBOT 509.50 ¢/b
Царевица СВОТ 323.75 ¢/b
Соя СВОТ 852.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 284.00 $/st
Соево масло СВОТ 28.07 ¢/lb

Обзор на зърнените пазари в седмицата до 19 април

В една предимно скучна седмица, международните зърнените пазари продължиха да усещат натиска от огромните преходни запаси и подобряващите се изгледи за размерите на новите реколти в Северното полукълбо. Разбира се не всичко е перфектно и миналия вторник посевната служба на Европейската комисия, понижи средния добив от пшеница в ЕС с 3кг до 601кг/дк, срещу 594кг/дк средно за предходните 5 години. Основна причина за влошената прогноза на ЕК е натрупаното засушаване в Югоизточна Европа и на Иберийския п-в. Отчетените валежи през изминалите 1-2 седмици, обаче чувствително подобриха почвената влага именно в споменатите, като най-засушени региони, а прогнозите за времето до края на април, запазват сравнително влажен характер.

В тежест на зърнените пазари, през изминалата седмица бяха и повишаващите се прогнози за размера на реколтата в Русия. Същевременно рейтингът на зимните посеви в САЩ е най-добрия от няколко години, докато почвеното засушаване е най-слабото, откакто се води статистика.

За седмицата, старата реколта пшеница на МАТИФ губи €5.75 до €183.50, което е нивото на фючърса от преди година. Новата реколта в лицето на септемврийския фючърс, отново тества контрактното дъно, като за седмицата поевтиня с €2.50 до €174.50. Експортът на пшеница от ЕС остава силен и с 490кмт за последната седмица, за сезона достига 16.1Ммт, което е вече само с 0.2Ммт по-малко от миналия.

Тежки дни и за пазарите на царевицата. Реколтата в Южна Америка получава повишения почти всяка седмица, а експорта от там едновременно се засилва и поевтинява с всяка изминала седмица. Бърза сеитба в Черноморския регион заедно прилични валежи, също не говорят добре за бъдещето на цените. Заради влажните почви сеитбата в САЩ стартира бавно, но при съвременната механизация, това все още изобщо не притеснява пазара. Мнозина анализатори възлагат големи надежди за сключване на търговско споразумение между САЩ и Китай, което да съживи цените, но тази „последната надежда“, дори и да се случи, може да се окаже недостатъчна за съществен ръст.

До не много далеч от контрактното дъно пропадна и старата реколта царевица на МАТИФ, като за седмицата фючърса за юни олекна с €2 до 165.50. Новата реколта, в лицето на ноемврийския фючърс, опитваше да удържи на нарастващия натиск, но в крайна сметка не успява и също затваря със загуба от €0.25 до €171.25. Слабото евро не помага много за вноса на царевица в ЕС, като с 268кмт последната седмица е най-слабата от началото на годината. От началото на сезона вносът достига 19.3Ммт, срещу 13.9Ммт за миналия.

Етикети: ценови анализ, анализ борсови котировки, цени пшеница, цени царевица

Още новини

Справка за експорта на зърнени и маслодайни култури (03.06.19-10.06.19)

Засилена юнска активност по черноморските ни портове, като "героите" са 2 култури - пшеница и царевица. Справката за експорта показва заетост по основните пристанища - КРЗ Бурас, БМФ Бургас, както и Варна Изток и Запад.

След отчетлив скок, цените на зърнените пазари се успокояват

След отчетливия скок в цените на царевицата и пшеницата, през изминалата седмица пазарите бяха под натиск от прибиране на печалби и липса на новини, които да осигурят нови поскъпвания. Но дали такава ще бъде и новата седмица, предстои да разберем…

ТОП НОВИНИ