- Зависи - каза той. - Ако са на свободно отглеждане, тогава са ок, но ако са на клетъчно, наистина не трябва да ги ядеш.
Обядвах със стар приятел и изучавахме менюто - обяд с три ястия. Бях му казал, че може да си взема пъдпъдъчи яйца като предястие.
- Виждаш ли - обясни той, - пъдпъдъците са диви птици, които лесно се стряскат. Когато са в клетки, те се опитват да излетят и често могат да счупят крило. Кокошките са различни: те са опитомени от хиляди години и не са толкова лесно плашливи. Ще трябва да попитаме дали пъдпъдъците са свободни.
- Ами октоподът? - попитах.
- Можеш ли да повярваш, че вече ги отглеждат във ферми? - попита ме той. - Това е невероятно жестоко. Октоподите са интелигентни същества, те ще страдат ужасно в ограниченото пространство. Но вероятно така или иначе ще се научат да избягат.
- Мисля, че ще си взема "Зимната салата" - казах аз, като имах в предвид третата разядка. - А какво ще вземеш за основно? - попитах. Изборът беше говеждо, агнешко, треска или паста.
- Проблем! - отговори той. - Неотдавна прочетох, че агнешкото месо може да има по-голям въглероден отпечатък от говеждото, защото има по-малко месо по всяко животно, но зависи и дали агнето се произвежда на местно ниво или се внася от Нова Зеландия. Знаеш ли, че вносното агне понякога може да произвежда по-ниски въглеродни емисии отколкото местното агне?
- Ами говеждото? - попитах аз, игнорирайки въпроса му.
- Зависи дали е хранено с трева - отговори той. - Опитвам се да намаля по принцип месото. Гледах онзи документален филм миналата вечер, The Game Changers за топ атлети, които преминават към веган диети. Изглежда, че работи за тях.
- Мисля, че ще си взема от пастата.
- Имаш късмет - каза ми той. - Аз имам непоносимост към глутен, не и целиакия, но ако ям пшеница, се издувам като балон. Много дискомфортно!
Сервитьорката дойде да вземе поръчката ни. Изглеждаше нервна и предположих, че това може би е първият й работен ден.
- Знаете ли дали пъдпъдъчите яйца са от свободно гледани птици? - попита приятелят ми.
- Страхувам се, че не зная - нервно отговори тя. - Но бих могла да попитам.
- Ако обичате - отвърнах. Не обичах особено зимната салата и бих предпочел яйцата. Сервитьорката изчезна за доста време и след това се върна разтревожена.
- Готвачът не знае за яйцата - каза ни тъжно тя.
- Ами октоподът? - попитах. - От ферма ли е или е див?
Поглед на паника премина през лицето й.
- Не се тревожете - казах. - Ще взема "Зимната салата".
Тя с облекчение записа това в бележника си. Приятелят ми й каза, че и той ще вземе същото.
- Ами говеждото? - попита я той. - Къде са гледани животните, какъв е произходът им? Знаете ли, наистина трябва да маркирате в менюто откъде си набавяте месото.
За миг си помислих, че ще избухне в сълзи.
- Ще питам готвача - каза му тя.
- И моля, попитайте го и за агнешкото.
- Да, господине - отвърна тя, докато избяга обратно в кухнята.
- Позволено ли е да ядем треска в момента? - попитах моя приятел. - Някъде прочетох, че запасите от треска отново се изчерпват. С рибата е трудно - винаги съществува опасност от прекомерен улов.
Приятелят ми щеше да отговори, но бяхме разсеяни от звук на крясъци в кухнята. Сервитьорката ни се върна, изглеждаше доста зачервена.
- Месото идва от Обединеното кралство - каза тя доста предпазливо. - Агнешкото е от Уелс, а говеждото е от Шотландия.
Предполагах, че тя го измисля или че готвачът й е казал да го направи.
- Тогава ще взема говеждо месо - каза приятелят ми.
- А аз ще взема пастата.
- Бихте ли могли да изберете и десертите си? - попита нашата сервитьорка.
Погледнах менюто и избрах чийзкейк. Приятелят ми поръча същото.
- Но само, ако е приготвен със сертифицирана захар Bonsucro - добави той.
- Ти се шегуваш! - възкликнах.
- Да - отговори той през смях. - Шегувам се! Но не съм сигурен за сиренето. Млечните продукти имат висок въглероден отпечатък.
Автор:
Джонатан Кингсман
Източник:
http://commodityconversations.com/wordpress2/2019/12/15/my-pc-lunch/