Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 186.50 €/мт
Царевица MATIF 168.50 €/мт
Рапица MATIF 371.00 €/мт
Пшеница CBOT 515.50 ¢/b
Царевица СВОТ 324.00 ¢/b
Соя СВОТ 841.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 283.40 $/st
Соево масло СВОТ 27.65 ¢/lb

Ще обядваме ли пак така и след Корона кризата?

- Зависи - каза той. - Ако са на свободно отглеждане, тогава са ок, но ако са на клетъчно, наистина не трябва да ги ядеш.
 
Обядвах със стар приятел и изучавахме менюто - обяд с три ястия. Бях му казал, че може да си взема пъдпъдъчи яйца като предястие.
 
- Виждаш ли - обясни той, - пъдпъдъците са диви птици, които лесно се стряскат. Когато са в клетки, те се опитват да излетят и често могат да счупят крило. Кокошките са различни: те са опитомени от хиляди години и не са толкова лесно плашливи. Ще трябва да попитаме дали пъдпъдъците са свободни. 
 
- Ами октоподът? - попитах.
 
- Можеш ли да повярваш, че вече ги отглеждат във ферми? - попита ме той. - Това е невероятно жестоко. Октоподите са интелигентни същества, те ще страдат ужасно в ограниченото пространство. Но вероятно така или иначе ще се научат да избягат.
 
- Мисля, че ще си взема "Зимната салата" - казах аз, като имах в предвид третата разядка. - А какво ще вземеш за основно? - попитах. Изборът беше говеждо, агнешко, треска или паста.
 
- Проблем! - отговори той. - Неотдавна прочетох, че агнешкото месо може да има по-голям въглероден отпечатък от говеждото, защото има по-малко месо по всяко животно, но зависи и дали агнето се произвежда на местно ниво или се внася от Нова Зеландия. Знаеш ли, че вносното агне понякога може да произвежда по-ниски въглеродни емисии отколкото местното агне? 
 
- Ами говеждото? - попитах аз, игнорирайки въпроса му.
 
- Зависи дали е хранено с трева - отговори той. - Опитвам се да намаля по принцип месото. Гледах онзи документален филм миналата вечер, The Game Changers за топ атлети, които преминават към веган диети. Изглежда, че работи за тях. 
 
- Мисля, че ще си взема от пастата.
 
- Имаш късмет - каза ми той. - Аз имам непоносимост към глутен, не и целиакия, но ако ям пшеница, се издувам като балон. Много дискомфортно! 
 
Сервитьорката дойде да вземе поръчката ни. Изглеждаше нервна и предположих, че това може би е първият й работен ден.
 
- Знаете ли дали пъдпъдъчите яйца са от свободно гледани птици? - попита приятелят ми.
 
- Страхувам се, че не зная - нервно отговори тя. - Но бих могла да попитам.
 
- Ако обичате - отвърнах. Не обичах особено зимната салата и бих предпочел яйцата. Сервитьорката изчезна за доста време и след това се върна разтревожена.
 
- Готвачът не знае за яйцата - каза ни тъжно тя.
 
- Ами октоподът? - попитах. - От ферма ли е или е див?

Поглед на паника премина през лицето й.

- Не се тревожете - казах. - Ще взема "Зимната салата".

Тя с облекчение записа това в бележника си. Приятелят ми й каза, че и той ще вземе същото.
 
- Ами говеждото? - попита я той. - Къде са гледани животните, какъв е произходът им? Знаете ли, наистина трябва да маркирате в менюто откъде си набавяте месото. 
 
За миг си помислих, че ще избухне в сълзи.
 
- Ще питам готвача - каза му тя.
 
- И моля, попитайте го и за агнешкото.
 
- Да, господине - отвърна тя, докато избяга обратно в кухнята.
 
- Позволено ли е да ядем треска в момента? - попитах моя приятел. - Някъде прочетох, че запасите от треска отново се изчерпват. С рибата е трудно - винаги съществува опасност от прекомерен улов. 
 
Приятелят ми щеше да отговори, но бяхме разсеяни от звук на крясъци в кухнята. Сервитьорката ни се върна, изглеждаше доста зачервена.
 
- Месото идва от Обединеното кралство - каза тя доста предпазливо. - Агнешкото е от Уелс, а говеждото е от Шотландия.
Предполагах, че тя го измисля или че готвачът й е казал да го направи.
 
- Тогава ще взема говеждо месо - каза приятелят ми.
 
- А аз ще взема пастата.
 
- Бихте ли могли да изберете и десертите си? - попита нашата сервитьорка.
 
Погледнах менюто и избрах чийзкейк. Приятелят ми поръча същото.
 
- Но само, ако е приготвен със сертифицирана захар Bonsucro - добави той.
 
- Ти се шегуваш! - възкликнах.
 
- Да - отговори той през смях. - Шегувам се! Но не съм сигурен за сиренето. Млечните продукти имат висок въглероден отпечатък.

Автор: Джонатан Кингсман
Източник: http://commodityconversations.com/wordpress2/2019/12/15/my-pc-lunch/



Етикети:

Още новини

ТОП НОВИНИ

Световният зърнен съвет ( IGC) очаква рекордна реколта пшеница за сезон 2020/2021

Световният зърнен съвет ( IGC) очаква рекордна реколта пшеница за сезон 2020/2021. Свитото потребление и рекордни добиви поставят новата реколта много близо до абсолючния връх през 2016/2017