Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 222.75 €/мт
Царевица MATIF 213.75 €/мт
Рапица MATIF 468.50 €/мт
Пшеница CBOT 608.50 ¢/b
Царевица СВОТ 458.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,013.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 299.80 $/st
Соево масло СВОТ 42.54 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 1,020.00 лв/мт

Ще обядваме ли пак така и след Корона кризата?

АгроПортал |03.04.2020
53
Ще обядваме ли пак така и след Корона кризата?
- Зависи - каза той. - Ако са на свободно отглеждане, тогава са ок, но ако са на клетъчно, наистина не трябва да ги ядеш.
 
Обядвах със стар приятел и изучавахме менюто - обяд с три ястия. Бях му казал, че може да си взема пъдпъдъчи яйца като предястие.
 
- Виждаш ли - обясни той, - пъдпъдъците са диви птици, които лесно се стряскат. Когато са в клетки, те се опитват да излетят и често могат да счупят крило. Кокошките са различни: те са опитомени от хиляди години и не са толкова лесно плашливи. Ще трябва да попитаме дали пъдпъдъците са свободни. 
 
- Ами октоподът? - попитах.
 
- Можеш ли да повярваш, че вече ги отглеждат във ферми? - попита ме той. - Това е невероятно жестоко. Октоподите са интелигентни същества, те ще страдат ужасно в ограниченото пространство. Но вероятно така или иначе ще се научат да избягат.
 
- Мисля, че ще си взема "Зимната салата" - казах аз, като имах в предвид третата разядка. - А какво ще вземеш за основно? - попитах. Изборът беше говеждо, агнешко, треска или паста.
 
- Проблем! - отговори той. - Неотдавна прочетох, че агнешкото месо може да има по-голям въглероден отпечатък от говеждото, защото има по-малко месо по всяко животно, но зависи и дали агнето се произвежда на местно ниво или се внася от Нова Зеландия. Знаеш ли, че вносното агне понякога може да произвежда по-ниски въглеродни емисии отколкото местното агне? 
 
- Ами говеждото? - попитах аз, игнорирайки въпроса му.
 
- Зависи дали е хранено с трева - отговори той. - Опитвам се да намаля по принцип месото. Гледах онзи документален филм миналата вечер, The Game Changers за топ атлети, които преминават към веган диети. Изглежда, че работи за тях. 
 
- Мисля, че ще си взема от пастата.
 
- Имаш късмет - каза ми той. - Аз имам непоносимост към глутен, не и целиакия, но ако ям пшеница, се издувам като балон. Много дискомфортно! 
 
Сервитьорката дойде да вземе поръчката ни. Изглеждаше нервна и предположих, че това може би е първият й работен ден.
 
- Знаете ли дали пъдпъдъчите яйца са от свободно гледани птици? - попита приятелят ми.
 
- Страхувам се, че не зная - нервно отговори тя. - Но бих могла да попитам.
 
- Ако обичате - отвърнах. Не обичах особено зимната салата и бих предпочел яйцата. Сервитьорката изчезна за доста време и след това се върна разтревожена.
 
- Готвачът не знае за яйцата - каза ни тъжно тя.
 
- Ами октоподът? - попитах. - От ферма ли е или е див?

Поглед на паника премина през лицето й.

- Не се тревожете - казах. - Ще взема "Зимната салата".

Тя с облекчение записа това в бележника си. Приятелят ми й каза, че и той ще вземе същото.
 
- Ами говеждото? - попита я той. - Къде са гледани животните, какъв е произходът им? Знаете ли, наистина трябва да маркирате в менюто откъде си набавяте месото. 
 
За миг си помислих, че ще избухне в сълзи.
 
- Ще питам готвача - каза му тя.
 
- И моля, попитайте го и за агнешкото.
 
- Да, господине - отвърна тя, докато избяга обратно в кухнята.
 
- Позволено ли е да ядем треска в момента? - попитах моя приятел. - Някъде прочетох, че запасите от треска отново се изчерпват. С рибата е трудно - винаги съществува опасност от прекомерен улов. 
 
Приятелят ми щеше да отговори, но бяхме разсеяни от звук на крясъци в кухнята. Сервитьорката ни се върна, изглеждаше доста зачервена.
 
- Месото идва от Обединеното кралство - каза тя доста предпазливо. - Агнешкото е от Уелс, а говеждото е от Шотландия.
Предполагах, че тя го измисля или че готвачът й е казал да го направи.
 
- Тогава ще взема говеждо месо - каза приятелят ми.
 
- А аз ще взема пастата.
 
- Бихте ли могли да изберете и десертите си? - попита нашата сервитьорка.
 
Погледнах менюто и избрах чийзкейк. Приятелят ми поръча същото.
 
- Но само, ако е приготвен със сертифицирана захар Bonsucro - добави той.
 
- Ти се шегуваш! - възкликнах.
 
- Да - отговори той през смях. - Шегувам се! Но не съм сигурен за сиренето. Млечните продукти имат висок въглероден отпечатък.

Автор: Джонатан Кингсман
Източник: http://commodityconversations.com/wordpress2/2019/12/15/my-pc-lunch/



Етикети:

Още новини

Седмичен обзор на пазара на торове – 12 март

Седмичен обзор на пазара на торове – 12 март

Цените на карбамида и амоняка продължават низходящото си движение. Фосфатните торове запазват стабилни нива, докато цените на поташа се покачват на фона на пазарна несигурност и намалено производство в ключови страни.

ТОП НОВИНИ

Йордания отменя търг за пшеница, а Иран договаря внос на руска 12,5%

Йордания отменя търг за пшеница, а Иран договаря внос на руска 12,5%

Иран е договорил вноса на 120 000 тона хлебна пшеница с руски произход в края на миналата седмица. Йордания не е одобрила получените оферти в своя търг и се очаква да го проведе отново след седмица.
Пшеницата на MATIF поскъпва за седмицата

Пшеницата на MATIF поскъпва за седмицата

Отчита се първи напредък в пролетната сеитба в Русия, а Франция е почти готова със сеитбата на пролетен ечемик. Пшеницата и царевицата в Париж поскъпват за седмицата, докато рапицата продължава спада си.
Copyright © 2025. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.