Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 207.25 €/мт
Царевица MATIF 243.00 €/мт
Рапица MATIF 490.25 €/мт
Пшеница CBOT 661.50 ¢/b
Царевица СВОТ 659.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,415.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 373.10 $/st
Соево масло СВОТ 60.33 ¢/lb

Цените на MATIF все още са едни от най-добрите за последните 5 години

Цените на MATIF все още са едни от най-добрите за последните 5 години През последния месец наблюдавахме консолидация при пшеница-MATIF, която отстъпи от върховете(€212), достигнати по-рано през октомври, а подобна бе сътбата и на фючърсите на Черноморската пшеница, търгувани на CBOT. При SRW-CBOT си бе корекция, след като фючърсите пробиха трите нива на подкрепа около $5.90 за бушел, които виждаме на дневната графика. Технически погледнато, фючърсите на MATIF сякаш не искаха да покажат слабост, но двойният връх през ноември, и по-слабата пшеница в Чикаго не останаха незабелязани от спекулантите.

Фундаментално, една от посоките към които пазарът на пшеница гледа в момента е Австралия. Очакванията са за много силно производство този сезон, като жътвата там продължава поне до към януари. Другата посока е Южна Америка, където се прогнозира по-благоприятно(дъждовно) време- плюс за реколтите на царевица и соя и минус за бичи настроенията.

Пшеница-MATIF: двоен връх около €212 и текуща подкрепа около €201


Пшеница-CBOT: пробити нива на подкрепа при $5.90


Пшеница Черноморски регион-CBOT: едномесечна консолидация след отстъпление от нивото $263 достигнато през октомври


При пшеница-CBOT следяхме съотношението дълги/къси позиции на фондовете, което по наши индикации показваше екстремни стойности още в края на октомври. Линк към статията: "Апетитът на фондовете към пшеницата". Тенденцията се повтори и този път, като видяхме ценово обръщане на посоката през месец ноември. Междувременно, нетните позиции на фондовете са вече в територията на късите с 4 397 контракта. Покриване на дълги и добавяне на къси в Чикаго е имало не само при пшеницата, но и при соята и царевицата.


Нека отново хвърлим поглед напред. В момента сигурното е едно- цената, на която MATIF се котира е една от най-добрите за последните 5 години. Българската пшеница се търгува с базис около -5 (198 €/т ДАП Варна/Бургас, срещу 203 €/т MATIF-доставка март). Това предоставя добра възможност една част от бъдещата продукция да се фиксира на цена от 198 €/т, чрез влизането в къса позиция на MATIF. Предприемайки този тип хеджинг, ние се подсигуряваме срещу един по-продължителен ценови спад през следващите няколко месеца. 
Понеже фючърсите нямат безкраен живот, за да се държи хеджираната позиция до момента, в който ще се разполага с продукция(юли-август 2021), ще е необходимо да се изпълни прехвърляне на фючърсните контракти двапъти. Първото ще бъде преминавайки от MATIF-март към MATIF-май, а второто от MATIF-май към MATIF-септември. Това прехвърляне може да се спести, когато директно се скъси септемврийския контракт, но не е препоръчително заради следното:
  • Към момента MATIF с доставка септември се търгува на 188 €/т, т.е. имаме базис +10 (при 198 €/т ДАП Варна/Бургас) или т.нар. бекуърдешън. Когато септември започне да наближава , най-вероятно ще се налюдава конвергенция между физическата и фючърсната цена или в случая отслабване на базиса, а това от своя страна автоматически означава загуба за този, който е поел къс хедж със септемврийските контракти.

Ако се счита, че може да се получи по-добра цена на MATIF, то вариант е да се изчака отскок от последното ниво на подкрепа (около €201), връщайки до €206-207. Това само по себе си е по-рисково, имайки предвид низходящата инерция, но една евентуална консолидация около тези нива не бива да се изключва. В този случай може да се прибегне към малко по-комплексна стратегия, която обаче предполага и наличието на суровината, както и готовността за продажба към началото на февруари. Би могло да се осигури няколко евро допълнителна печалба ако цената отскочи нагоре през следващите два месеца, като същевременно отново се фиксира минимална продажна цена. Това може да се постигне, като се влезе с къса Кол опция със страйк €207 и едновременно с дълга Пут опция със страйк €198, като в момента MATIF се котира на €203, т.е. и двете опции са извън парите. При две почти еднакакви премии (последно около €3.80 на опция при тези страйк нива), които се пплащат(за дългата Пут опция) и получават(за късата Кол опция), се осигурявa минимална продажна цена от 198(MATIF) – 5(базис) = €192 и същевременно се оставя възможност да се продаде на €207(MATIF) – 5(базис)= €202. Въпреки минимизирането на риска, тук е важно да се вземат предвид възможните отклонения в базиса. Освен това, под внимание трябва да бъдат разходи като съхранението на суровината през тези 2-3 месеца, които логично трябва да са по-ниски от това, което се очаква като допълнителна печалба.
 

 

Хеджирането на част от продукцията ще ни даде възможност да се концентрираме върху ежедневния бизнес, да оптимизираме процесите, обръщайки внимание на фикс разходите, както и възможността да останем гъвкави в избора ни, кога и къде да продадем своята суровина.


Агрикор не носи отговорност за загуби нанесени вследствие на предприети действия базирани върху мненията и идеите представени тук. Мненията и идеите тук не са съвет за купуване или продаване. Търговията с финансови деривати крие рискове. 
 Етикети: борса пшеница борса царевица борса соя

Още новини

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Разговор със Стоян Вълев, Управител на „Грейнстор“, за предизвикателствата пред бизнеса, дигитализацията, в какво вярва и как компанията стана най-големият независим съхранител в България.
Кой е по-добър - компютърът или човекът

Кой е по-добър - компютърът или човекът

В днешно време по-голям процент от търговията финансовите пазари се извършва от алгоритми, което е напълно нормална еволюция. Може би, често си задаваме въпросът обаче, кой е по-добър- човекът или машината?

ТОП НОВИНИ

Силният петрол и моментното отстъпление на долара подкрепиха зърнени и маслодайни

Силният петрол и моментното отстъпление на долара подкрепиха зърнени и маслодайни

Котиворките на основните земеделски култури останаха твърди около текущите си нива, като някои успяха да изтрият част от загубите от миналата седмица. В тяхна подкрепа се оказаха петролът и Щатският долар
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.