Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 205.50 €/мт
Царевица MATIF 204.75 €/мт
Рапица MATIF 444.25 €/мт
Пшеница CBOT 589.00 ¢/b
Царевица СВОТ 442.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,176.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 350.80 $/st
Соево масло СВОТ 45.09 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Седмичен обзор на пазара на царевица – 2 март

Седмичен обзор на пазара на царевица – 2 март
Времето
 
Донякъде предизвикателни условия се наблюдават за части от Аржентина, като бури, последвани от екстремни горещини, представляващи риск за посевите в някои райони. Междувременно по-влажните условия се очаква да благоприятстват развитието на царевица сафрина в Централно-западната част на Бразилия, докато предимно сухото време може да навреди на царевицата в Парана.
 
 
Акценти от световните пазари
 
Спасението от седмични загуби за царевицата на МАТИФ дойде в последния работен ден преди Великденските празници. Тридневното поевтиняване бе прекъснато в четвъртък, когато челния контракт успя да възвърне позиции и да затвори сесията в зелено, с което отчете седмично поскъпване от €1,5/т. Нагледно леката промяна спомага за месечното изменение, което достига €22 в полза на биковете.

По идентичен начин, четвъртък се яви спасителя и за царевицата в Чикаго. Спадът в прогнозираните площи с царевица в доклада на USDA, предотврати мечите настроения в края на месеца, където спекуланти държат огромни къси позиции и цените са с една трета по-ниски отпреди година, заради увеличението в световните запаси. (+21 Мт - WASDE).

USDA отчита рязък спад в площите с царевица в САЩ, за 90,04 милиона акра или 5% спрямо предходната година, а поскъпването бе лимитирано от оценката за запасите показваща 8,35 милиарда бушела (212,1 Мт), което е с 13% повече спрямо същия период на миналата година. Общият износ от страната за текущата пазарна година възлиза на 25,38 Мт през седмицата до 21 март, което е увеличение с 32% на годишна база.

По данни на BAGE, жътвата в Аржентина напредва бавно заради проливните дъждове през март (400мм/м2), като достига 5,7% от прогнозираните 7,2 милиона хектара с високи средни добиви от 883 кг/дка. Прогнозата на Борсата в Буенос Айрес остава непроменена за реколта от 54 Мт.

Бразилската царевица сафрина е вече засята на 100% и сега проблемът пред нея ще бъде времето в Южно-централните райони, особено Парана, южната част на Мато Гросо до Сул, Сао Пауло и Минас Герайс. Тези области се характеризираха като по-сухи от нормалното през последните няколко седмици и валежите миналата седмица и през уикенда са довели само до частично облекчение.

Южнокорейските вносители на царевица бяха доста активни през седмицата с покупки за около 0,4 Мт. Фуражните заводи (NOFI, MFG, KFA, FLC) купуваха сериозни количества в международни търгове и частни сделки, придържайки се към традиционните си партньори в лицето на САЩ, Южна Америка и ЮАР. Сделките се осъществяваха в ценовия диапазон от $240-248/т на база CFR, като допълнително се начисляват по $1,5/т за разтоварване във второ пристанище.

Южноафриканския правителствен комитет за оценка на реколтата (CEC) очаква производството на царевица в страната да бъде с 19,3% по-малко през този сезон до 13,26 Мт, което е спад от 16,43 Мт за предходната година. Очакват се 6,28 Мт бяла царевица за човешка консумация и 6,98 Мт жълта царевица, използвана главно за храна на животни. Намалението се дължи на по-ниските средни добиви (502кг/дка), въпреки че засетите площи са се увеличили с 1,93% до 2,63 милиона хектара. Осезаемото намаление от близо 20% е предпоставка за Южноазиатските купувачи да пренасочат част от търсенето си към Черноморския регион.
 
Черноморския регион
 
Възходящата тенденция на царевицата в Париж през март рефлектира позитивно и на физическите пазари в България и Румъния. Седмица след седмица, царевицата прогресивно поскъпва, а изразена в стойности месечната промяна е за 21 лв/т  на база DAP Варна/Бургас (326 лв), както и €12/т на същата база за пристанище Констанца (€169/т).

 

 
Перспективи

Четвъртото подред седмично поскъпване за царевицата е вече факт, но дали това ще продължи и занапред на този етап зависи главно от Северна и Южна Америка. Тепърва предстои да видим как пазарите на царевицата в САЩ ще осмислят повишените оценки  за запасите в края на текущия сезон, а високи средни добиви в Аржентина носят допълнителна тежест върху котировките. Времето в Бразилия е непостоянно, на места с наводнения, а на други със суша, но реколтата там си остава движещ фактор за световните цени който продължаваме да следим.
 
Етикети: царевица био царевица фуражна царевица етанол МАТИФ цени царевица България актуални цени царевица сделки царевица ddgs спиртоварен остатък пазарен обзор агропортал анализ анализ зърно

Още новини

Седмичен обзор на пазара на маслодайни семена – 18 април

Седмичен обзор на пазара на маслодайни семена – 18 април

Високи средни добиви на соя в Аржентина в съвкупност със започваща жътва в САЩ ще имат своето въздействие върху пазара. От друга страна рапицата запазва премия над соята на фона на понижено производство.

ТОП НОВИНИ

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Биковете на зърнените пазари в Париж се консолидират след мащабното поскъпване в понеделник, но въпреки загубите прави впечатление, че фючърсите на новите реколти затварят твърдо до без промяна
Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

MIT на Йордания договаря внос на 60 кмт фуражен ечемик с предполагаем румънски произход, а същевременно канселира четвърти подред международен търг за покупка на хлебна пшеница.
Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа (отрицателни температури при цъфтящи зимни посеви) най-накрая пробужда биковете на зърнените пазари. В тяхна подкрепа са и влошаваща се пшеница в САЩ и летни прогнози за времето в Русия
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.