Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 230.50 €/мт
Царевица MATIF 210.00 €/мт
Рапица MATIF 466.25 €/мт
Пшеница CBOT 580.25 ¢/b
Царевица СВОТ 446.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,170.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 365.50 $/st
Соево масло СВОТ 44.12 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 810.00 лв/мт

Седмичен обзор на пазара на царевица – 11 юни

Регистрира се рекорден напредък по отношение на жътвата на сафриня в Бразилия

АгроПортал |11.06.2024
292
Седмичен обзор на пазара на царевица – 11 юни
Времето
 
Дъждовен фронт премина през южните части на Аржентина през уикенда, но повечето райони с царевица остават сухи, което благоприятства напредващата жътва. През цялата седмица в Бразилия се очакват сухи условия и температури над нормалните, които ще спомагат на по-късно засятата втора реколта царевица (сафриня) да узрее. Времето в САЩ също ще бъде предимно сухо в големи части от страната, а през уикенда се очакват повече дъждове в царевичния пояс. В южните части на Франция и Германия отново се предвиждат дъждове през седмицата. Дъждовният фронт който преминава през Европа ще доведе до значителни валежи за източна Украйна и югозападна Русия, където пролетниците се нуждаят от така нужната влага.
 
Акценти от световните пазари

Царевицата на MATIF бе повлияна от отчетливата слабост на пшеницата, което резонно рефлектира върху котировките. Напредването с бързи темпове на жътвата в Южна Америка също оказва своя натиск за цените. Челния фючърс загуби €5,25 за седмицата, а ноемврийския €6. И докато пазарните участници очакват публикуването на месечния доклад на USDA утре (чиято тежест може да преобърне пазарите), първоначалните настроения показват, че не се очаква особена промяна за производството в САЩ, Южна Америка и Черноморския регион.
 

Според AgRural, жътвата на втората реколта царевица в Бразилия (сафриня) достига 10,4% завършеност в централните и южни части от страната, което е най-високото ниво в историята по това време на годината. Седмичният напредък от 5,7% бе значително по-висок от регистрираните 2,2% през предходната седмица, като текущо се наблюдават смесени перспективи пред реколтата.

По отношение на първата реколта анализаторите от Emater виждат жътвата достигаща до 94% от прогнозираните 812 Кха в пострадалия от наводнения щат Рио Гранде до Сул, като текущо ревизират надолу своите виждания за реколтата с 0,4 Мт до 4,8 Мт. Същевременно в съседна Аржентина жътвата в национален мащаб е вече завършена за над 35% от прогнозираните 7,6 Мха, като все още се запазват високи средни добиви от 782 кг/дка.

Въпреки, че по това време на годината сеитбата във Франция е почти приключила, последните данни на FranceAgriMer показват завършеност на 90% от прогнозираните 1,44 Мха, които впрочем са с 9,6% повече от предходната година. Състоянието на посевите в добро/отлично състояние леко се понижава до 80% в сравнение с 88% регистрирани към същия период през 2023г.

За поредна седмица Южнокорейските вносители продължават да правят малки, но чести покупки, като в последните сделки интересът им е насочен главно към доставки през октомври и ноември. Напредващата жътва в Южна Америка прави тяхната царевица по-конкурентоспособна, като по този начин си осигуряват много висок процент продажби към азиатския вносител, главно при цени около $241-243/т на база CFR Южна Корея.
 
Черноморския регион

Слабостта на фючърсните пазари рефлектира силно върху физическите такива, като цените на царевицата в Черноморския регион на ЕС реализират загуби от близо €5 на база DAP Варна/Бургас спадайки до €186/т, докато тези на DAP Констанца са още по-големи и се изчисляват за €9 сваляйки цените до €182/т.

Според APK-Inform тазгодишното производство на царевица в Украйна ще достигне 26,77 Мт от прогнозирани 3,9 Мха. (31 Мт – 2023г) Оценката на анализаторите за експорта показва стойности от 21,3 Мт, като според тях до края на сезона от страната ще бъдат експортирани общо 28 Мт.
 
Перспективи

Пазарните участници са в очакване на месечния USDA доклад който ще бъде публикуван утре. Традиционно тежестта която носи може да преобърне посоката на пазарите, а доколко евентуални ревизии надолу по отношение на производството в Южна Америка могат да подкрепят цените предвид напредващата жътва там - предстои да разберем. Текущо царевицата от Южна Америка се предлага все по-активно на международните пазари и реализира добри продажби, а тепърва започва същинската жътва на голямата реколта от сафриня в Бразилия.
 
Етикети: царевица био царевица фуражна царевица етанол МАТИФ цени царевица България актуални цени царевица сделки царевица ddgs спиртоварен остатък пазарен обзор агропортал анализ анализ зърно

Още новини

ТОП НОВИНИ

Влошаване на царевицата и соята в САЩ подкрепя поскъпването им в Чикаго

Влошаване на царевицата и соята в САЩ подкрепя поскъпването им в Чикаго

Влошаващото се състояние на царевицата и соята в САЩ оказва подкрепа на фючърсите им в Чикаго. В тяхна подкрепа са и прогнозите за времето в източната част на Царевичния пояс, където в следващите дни са възможни рекордни температури на фона на изцяло липсващи валежи.
Аграрното министерство на Япония търси внос на 84.7кмт хлебна пшеница

Аграрното министерство на Япония търси внос на 84.7кмт хлебна пшеница

Аграрното министерство на Япония е обявило търг за внос на 84.7кмт хлебна пшеница с доставка за есента на тази година. Резултатите от последния търг проведен миналата седмица все още не са неизвестни.
Фермерите в Германия ще прибират все по-слаби зърнени реколти

Фермерите в Германия ще прибират все по-слаби зърнени реколти

Фермерите в Германия ще прибират все по-слаби зърнени реколти, като според федералната статистика общата площ за отглеждане на зърнени култури тази година е 5,9Мха и за първи след обединението минава под границата от 6Мха.
Пшеницата в САЩ се подобрява и поддържа ценовия натиск

Пшеницата в САЩ се подобрява и поддържа ценовия натиск

В очакване на седмичния посевен рейтинг, зърнените пазари в Чикаго отчитат поредните тежки дневни загуби, като юлския фючърс на пшеницата дори пробива подкрепата на $6 за бушел. С тежки загуби продължават и пазарите на соята и царевицата
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.