Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 205.50 €/мт
Царевица MATIF 204.50 €/мт
Рапица MATIF 443.75 €/мт
Пшеница CBOT 585.75 ¢/b
Царевица СВОТ 440.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,173.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 349.90 $/st
Соево масло СВОТ 44.90 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Седмичен обзор на пазара на торове – 3 април

Седмичен обзор на пазара на торове – 3 април
Акценти от световните пазари

Дългоочакваният търг за урея в Индия бе на фокус през последните седмици, а според текущата информацията са предложени около 3,1 Мт, като все още няма яснота относно офертните цени. Първоначалните прогнози са за стойности в Близкия изток около $325/т FOB и $270/т FOB Русия, като почти цялото предложено количество навярно произлиза от тези две дестинации.

Настроенията на пазара на урея са мечи и то осезаемо. Увеличеното вътрешно производство на урея в Индия се очаква да намали импорта с 1,5 – 2 Мт тази година, а и страната най-вероятно няма да има сериозно участие на пазара след този търг, продължаващо до към юли, което си е същинска предпоставка за ниски цени.

Китайската урея се завръща на пазара с пълна сила в края на май и началото на юни, а износа за втората половина на годината се прогнозира за около 4 Мт. Въз основа на цените на вътрешния пазар, сравнимата текуща експортна цена за карбамида е около $305/т FOB.
Европейските купувачи се въздържат от големи покупки поради неблагоприятните климатични условия, но от друга страна има доказателства за известно движение на египетски обеми към европейския пазар. Освен това цените на газа в Европа остават относително ниски и е възможно да се произвежда урея на конкурентни цени.

Според някой източници, Нигерия е предложила цена от $335/т на база CFR към Бразилия, а ключови пазари като този на Южноамериканската страна ще се радват на голямо внимание и от други производители като Иран, Венецуела и Русия, като се съобщава за иранска урея продадена на $290/т FOB към Бразилия. Страната от Близкия изток има 7 Мт за износ през 2024г и агресивно се стреми да разшири своите продажби към нови потребителски пазари.
Всичко това означава, че ако тенденцията за голямо предлагане на урея се запази, а купувачите се въздържат от големи покупки, натискът върху цените през следващите няколко месеца ще бъде огромен.
 

 

Пазарът на поташа е спокоен, с ограничено търсене, но достатъчно предлагане. Китайските купувачи не бързат да сключват договори за внос на големи обеми от Беларус и Русия. MOP в Бразилия поддържа $300-315/т на база CFR, а прогнозите за ценовите оферти към все още необявеният търг на Pupuk Indonesia за стандартен MOP са за около $300-302/т CFR.

Пазарът на амонякa все още осмисля въздействието от поскъпването с $30/т на договора за април в Тампа, между Yara и Mosaiс, което повиши цените на FOB в Карибския и Персийския залив на САЩ и резонно повиши цените за доставка до $475/т.
Един от водещите производители на торове в Украйна спира производството на амониев нитрат, амоняк и вароамониева селитра за един месец, обосновавайки се със спад в търсенето. Rivne Azot в момента е вторият по големина производител на азотни торове в Украйна и вече е произвел около 107 хил. тона амониев нитрат през 2024 г.
Генерално погледнато, ако производството при ключовите играчи запази текущите си нива, а потреблението не се увеличи, то перспективите за април отново клонят в полза на мечките.

На пазара на преработените фосфати вече се усеща влиянието на китайските производители навлизащи на пазара. Правителството на Китай наскоро пусна разпределение на квота за износ от 7 Мт DAP/MAP за период от 16 месеца, считано от 1 януари. Очаква се китайският износ на DAP/MAP да бъде приблизително равен на обемите от 2023 г. Пазарите в САЩ, Бразилия и Европа, все още не са изпитали спад на цените на DAP/MAP, но се очаква поевтиняването да стане по-осезаемо когато Китай навлезе изцяло на пазара.
Индия е получила оферти за DAP /диамониев фосфат/ между $563-569/т CFR тази седмица, което говори за мечите настроения имайки предвид цени от $575-595/т CFR само преди няколко седмици. Цените на MAP /моноамониев фосфат/ в Бразилия се задържат на $570/т CFR и към момента не се влияят от увеличаващото се китайско предлагане, но разбира се това е въпрос на време да се промени.
 
Енергия

Цените на природния газ в Европа отчитат второ седмично поевтиняване, на фона на големи запаси (на сезонния максимум) и осезаем спад на вноса с 20% спрямо година по-рано.
Японските вносители на втечнен природен газ (LNG) купуват допълнителни карга, за да запълнят намаляващите запаси, които са на рекордно ниски нива. В тази връзка японското правителство дава заем от 560 милиона щатски долара на Trafigura за покупки на LNG.
Новият руски завод за втечнен природен газ - Arctic LNG 2, който започна работа през декември вече намаля производството си, тъй като санкциите от САЩ забавят износа, а хранилищата са почти пълни.

 
Етикети: торове цени 2024 карбамид урея азотен тор калиев карбонат 2024 ечемик експорт рапица експорт цена пшеница 2024 ДАП цени Варна СРТ цени Бургас агро новини агро котировки амониева селитра фосфати

Още новини

Седмичен обзор на пазара на маслодайни семена – 18 април

Седмичен обзор на пазара на маслодайни семена – 18 април

Високи средни добиви на соя в Аржентина в съвкупност със започваща жътва в САЩ ще имат своето въздействие върху пазара. От друга страна рапицата запазва премия над соята на фона на понижено производство.

ТОП НОВИНИ

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Биковете на зърнените пазари в Париж се консолидират след мащабното поскъпване в понеделник, но въпреки загубите прави впечатление, че фючърсите на новите реколти затварят твърдо до без промяна
Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

MIT на Йордания договаря внос на 60 кмт фуражен ечемик с предполагаем румънски произход, а същевременно канселира четвърти подред международен търг за покупка на хлебна пшеница.
Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа (отрицателни температури при цъфтящи зимни посеви) най-накрая пробужда биковете на зърнените пазари. В тяхна подкрепа са и влошаваща се пшеница в САЩ и летни прогнози за времето в Русия
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.