Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 261.25 €/мт
Царевица MATIF 212.50 €/мт
Рапица MATIF 490.50 €/мт
Пшеница CBOT 697.25 ¢/b
Царевица СВОТ 464.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,248.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 386.50 $/st
Соево масло СВОТ 44.95 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 835.00 лв/мт

Седмичен обзор на пазара на торове – 15 май

Наблюдава се леко раздвижване на пазара на амоняк. Уреята остава под продължителен натиск, а в близко бъдеще пазарните настроения навярно ще се запазят в полза на мечките.

АгроПортал |15.05.2024
275
Седмичен обзор на пазара на торове – 15 май
Акценти от световните пазари

Пазарът на уреята остава под продължителен натиск. Основната покупателна активност идва от Индия, докато прогресивното увеличаване на износа от Китай се очаква да понижи допълнително котировките. Гранулираният карбамид в Близкия Изток поевтинява с $7-8/т за седмицата, с информация за карго към Австралия изтъргувано за $268,5/т FOB, спрямо $275/т FOB миналата седмица.
 

Египетските производители се борят да поддържат нива над $290/т FOB при слабо търсене от Европа, а ситуацията в Бразилия остава тиха, на фона на тежките наводнения в Рио Гранде до Сул. Цените за май на NOLA/САЩ са около $285/къс тон FOB ($258/т). Pupuk Indonesia проведе търг за гранулирана урея тази седмица и до 10 000 тона бяха договорени за $312,5/т FOB, навярно от Филипините.
С по-ниски запаси и удължаващ се пролетен сезон в страната, най-вероятно китайската урея ще навлезе с пълни сили на пазара през юни, което води перспективите пред уреята към продължаващ натиск в полза на мечките.
 

Цените на поташа остават под натиск на някои ключови пазари през седмицата, докато на други успяват да се задържат. Спот цените в Бразилия отново не отчитат промяна за около $310-315/т CFR, с продавачи борещи се да достигнат $320/т. Цените в Югоизточна Азия устояват на натиска през последните три седмици, поддържайки нива от $280-300/т CFR. Средните цени в региона са на най-ниското си ниво от края на май 2021г насам, с очаквания за допълнително поевтиняване. Перспективите пред поташа отново не са в полза на биковете, като леко повишение на котировките може да се наблюдава до юни, след което навярно отново ще видим спад.

Мечите настроения се наблюдават и на пазарите на преработените фосфати (DAP/MAP). Индийския DAP /диамониев фосфат/ видя цена от $507/т CFR в търг тази седмица, което е около $480/т FOB. За сравнение FOB цените в Китай са на 52-седмично дъно на около $420/т, а имайки предвид рентабилност при около $475/т FOB ще бъде интересно да видим колко прагматични могат да бъдат китайските износители.
ОСР от Мароко експортира приблизително 2,5 Мт гранулирани фосфати в периода януари-март, което е 20% увеличение спрямо същия период на миналата година. Цените на MAP /моноамониев фосфат/ в Бразилия изглежда се задържат на около $570/т CFR, но циркулира и информация за продадено карго с китайски МАР към Южноамериканската страна при $555/т CFR, за доставка през юни/юли.

За разлика от останалите пазари, този на амоняка има бичи настроения, или поне на някой пазари. Ситуацията източно от Суец показва ограничени наличности и голямо търсене, което оказва подкрепа за цените, докато ситуацията в Западното полукълбо е в рязък контраст, тъй като сезонният интерес намалява.
 
Перспективи

Не се наблюдава особена промяна на настроенията на световните торови пазари през изминалата седмица. Натискът върху цените се запазва, като единствено амоняка проявява някаква твърдост поскъпвайки леко на изток от Суец, поради два завода извън строя към момента. Изгледите за следващите няколко месеца остават нерадостни за производителите и желаещите поскъпване на цените.
Етикети: торове цени 2024 карбамид уреа азотен тор калиев карбонат 2024 ечемик експорт рапица експорт цена пшеница 2024 ДАП цени Варна СРТ цени Бургас агро новини агро котировки

Още новини

Седмичен обзор на пазара на царевицата 21 май 2024

Седмичен обзор на пазара на царевицата 21 май 2024

Фючърсите на царевицата в Париж и Чикаго се представиха слабо миналата седмица, като и на двата пазара седмичното затваряне беше в близост до дъното за периода. Цените в Черноморския регион, обаче остават твърди и поскъпват.
Седмичен обзор на пазара на царевицата 14 май 2024

Седмичен обзор на пазара на царевицата 14 май 2024

С неспиращо поскъпване на зърнените борси, физическите пазари на царевицата в Черноморския регион също поскъпват. На база DAP пристанище за седмица ръстът е с около €10 до €183 на Констанца и €186 на Варна и Бургас

ТОП НОВИНИ

Преработката на маслодайна рапица в Украйна достига рекордни нива

Преработката на маслодайна рапица в Украйна достига рекордни нива

Преработката на рапица в Украйна от началото на сезона достига рекордните за страната 950кмт. Прогнозата за новия сезон, обаче е за спад от 20-30%, въпреки че заради добри маржове търсенето от преработватели ще остане високо
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.