Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 215.00 €/мт
Царевица MATIF 217.50 €/мт
Рапица MATIF 487.25 €/мт
Пшеница CBOT 532.25 ¢/b
Царевица СВОТ 390.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,101.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 338.20 $/st
Соево масло СВОТ 46.76 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Седмичен обзор на пазара на торове – 10 юли

Световните цени на уреята очакват официалното потвърждение за покупката от индийската IPL

АгроПортал |10.07.2024
1700
Седмичен обзор на пазара на торове – 10 юли
Акценти от световните пазари

Основната новина на пазарите на урея тази седмица отново е индийският търг за внос, който приключи на 8 юли. Общото предложено количество се изчислява на 2,68 Мт, като най-ниските ценови оферти бяха посочени за $350,5/т CFR (50 кмт - Liven) за западното крайбрежие и $365/т CFR (100 кмт - QQ Trading) за източното, като текущо индийският вносител IPL все още не е обявил официална покупка.

Накратко за Индия – исторически погледнато страната е силно зависима от вноса на урея, за да посрещне огромното вътрешно търсене. Годишното потребление на урея в Индия възлиза на удивителните 35 Мт, но в днешно време страната се движи целеустремено към самодостатъчност в производството и през 2024г се очаква то да достигне 31 Мт. За контекст, Индия е внесла приблизително 7,5 Мт през 2023г, значителен спад от 9,1 Мт импортирани през 2022г. Тази тенденция на намаляване на вноса ясно показва движение към по-нататъшно намаляване на обемите и през следващите години, което подсказва, че влиянието й върху световните цени навярно ще намалее. Ето защо, глобалният пазар на урея трябва съответно да коригира своите очаквания и стратегии. Изчакването на търговете за внос от Индия като барометър за цените на уреята става все по-безсмислено.

Твърди се, че египетските производители се връщат към пълен капацитет на производство и те ще бъдат заети с доставките на вече сключени договори от размера на 100-150 кмт, предназначени главно за европейския пазар. В момента Бразилия проявява много малък интерес за покупки с оферти за около $360-370/т CFR, но имайки предвид, че потреблението ще се засили, може да се очаква голямо движение през следващите няколко месеца. Към днешна дата се съобщава, че Бразилия е внесла 2,4 Мт, което е равно на същото ниво на внос спрямо миналата година.
 

Обилното световно предлагане на поташ продължава да упражнява своя натиск върху цените. Средните стойности за МОР достигат най-ниското си ниво от май 2021г, до $281,5/т на база CFR. Слухове за сделка с китайски МОР при цени от $270-275/т донякъде развълнуваха пазара, въпреки че няма официално потвърждение за тази сделка. Перспективите пред поташа за следващите няколко месеца изглежда ще бъдат в ръцете на мечките, имайки предвид обилното предлагане.

Ключовата новина на пазарите на амоняк тази седмица идва от Тампа, Флорида, където Yara и Mosaic се споразумяха за сделка, която общо взето ще определя цената през юли. Договорът е сключен за $415/т CFR, което е с $15/т по-висока цена спрямо тази през юни. Понижен капацитет на производство в Египет и Алжир също спомагат за подкрепата на котировките.

Преработените фосфати виждат ръст в цените, обоснован от липсата на наличности. Индия плати $551/т CFR за DAP /диамониев фосфат/, което е с $12/т по-висока цена спрямо последната сделка. Китайските производители явно се стремят към достигането на $600/т FOB, като последните продажби са реализирани при около $575/т FOB. Цените на МАР /моноамониев фосфат/ в Бразилия достигат $630/т CFR след отчетеното поскъпване през седмицата. И Бразилия, и Индия имат ниски запаси и силно сезонно търсене. От началото на годината вносът и за двете страни е по-нисък от обичайното, а Индия би трябвало да започне сериозни покупки на DAP, което вероятно ще продължи да поддържа високи цени на фосфатите и на другите ключови пазари през третото тримесечие на годината. Ценовият ръст в Южна Америка вероятно ще бъде една идея по-ограничен, отколкото на изток от Суец, тъй като по-ниските цени на зърното и поскъпването на фосфатите вече осезаемо са повлияли на търсенето.
 
Перспективи

Преминаването към самозадоволяване в Индия бележи ключова промяна, намалявайки влиянието на страната върху глобалното ценообразуване на уреята и сигнализирайки за нова ера за международния пазар на торове. Перспективите пред поташа за следващите няколко месеца изглежда ще бъдат в ръцете на мечките, имайки предвид обилното световно предлагане, докато тези на преработените фосфати се намират на противоположния полюс, точно поради ограничени наличности.
 
Етикети: торове цени 2024 карбамид урея азотен тор калиев карбонат 2024 ечемик експорт рапица експорт цена пшеница 2024 ДАП цени Варна СРТ цени Бургас агро новини агро котировки

Още новини

Седмичен обзор на пазара на царевица – 16 юли

Седмичен обзор на пазара на царевица – 16 юли

Очакванията на пазарните участници за доклад на USDA в полза на мечките бяха напълно оправдани. Докато климатичните условия при големите производители остават благоприятни, то натискът върху цените навярно ще се запази.

ТОП НОВИНИ

Сухи и горещи прогнози в Канада подкрепят поскъпване на рапицата

Сухи и горещи прогнози в Канада подкрепят поскъпване на рапицата

За разлика от скучното и слабо представяне на пшеницата и царевицата, пазарите на рапицата продължават с ново рязко поскъпване и основната подкрепа идва от прогнози за горещо и сухо време в Канада.
Големи покупки на пшеница подкрепят цените на зърнените пазари

Големи покупки на пшеница подкрепят цените на зърнените пазари

Вълната от международни търгове за внос на пшеница продължава, като по различни оценки само Алжир вчера договаря между 600кмт и 800кмт. Цените на зърнените пазари са подкрепени и от нови понижения на прогнозите за реколтата в Германия.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.