Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 230.50 €/мт
Царевица MATIF 210.00 €/мт
Рапица MATIF 466.25 €/мт
Пшеница CBOT 580.25 ¢/b
Царевица СВОТ 446.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,170.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 365.50 $/st
Соево масло СВОТ 44.12 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 810.00 лв/мт

Седмичен анализ на пазара на пшеница - 17 ноември 2023

АгроПортал |17.11.2023
72
Седмичен анализ на пазара на пшеница - 17 ноември 2023
Времето

В Европа времето продължава да е влажно и забавя сеитбата в много райони. Реално е трудно да се определи как това забавяне и твърде влажното времето ще се отрази на балансите през следващия сезон и за сега изглежда MATIF не реагира, поне докато не се определят дали и колко са спаднали площите под пшеницата. От друга страна в източните части на България и Румъния, които бяха изключително сухи през последните месеци, се прогнозират обилни валежи в радост на фермерите. В САЩ също ще бъде влажно, докато в Аржентина валежите закъсняха за пшеницата. В Австралия започна жътвата, като там се очаква по-малка реколта тази година поради засушаващия ефект на Ел Ниньо.
 
 

Акценти от седмицата
 

Седмицата за пшеницата започна добре в понеделник като борсите в Париж и Чикаго отчетоха ръст след спадовете в Петък в реакция на месечния USDA доклад. От там нататък обаче ситуацията беше доста мрачна за биковете.
Елемент на подкрепа за цените на пшеницата оказва последния посевен рейтинг на USDA, според който състоянието на зимните посеви в САЩ изненадващо се влошават доста над очакванията. В седмицата до 12 ноември делът на тези в добро и отлично, спада с 3% до 47%, срещу 32% преди година. По-бавно от очакваното напредва и сеитбата с 3% до 93%, с което вече изостава от 95% преди година и е наравно със средното за последните 5.

В последната си оценка за напредъка на сеитбата във Франция, FranceAgriMer, към 13 ноември отчитат едва 4% напредък в площите засети с пшеница за седмица като достигат 71% при 96% по същото време преди година. С 6% се увеличава делът на поникналите посеви до 61% при 85 преди година. Едва 6% от тях са във фаза на братене, като напредват с 3% за седмица и остават далеч под 22% отчетени преди година.
В Аржентина борсата в Буенос Айрес отново намали прогнозата си за производството на пшеница от 15.4Мт на 14.7Мт поради замръзване на посевите.

В последния си доклад от 16 ноември, Международният съвет по зърното (МСЗ) намалят началните запаси с 0.3Мт спрямо предходната си оценка до 281.2Мт, но увеличават значително производството от 784.9 на 786.6 Мт рефлектирайки корекции в Турция, Русия и Украйна. Употребата за фураж и човешка консумация са намалени с около 1.4Мт, което води до повишение на крайните запаси от 262.6 на 264 Мт. Крайните запаси обаче остават под нивата от предходните години съответно 281.2Мт за 2022/23 и 273 Мт за 2021/22. Спрямо данните на USDA, МСЗ виждат близо 5Мт по-голямо производство в света и също толкова по-големи крайни запаси.

Заради продължителните и обилни валежи в Западна Европа през октомври и ноември, Strategie Grains понижават прогнозата си за засетите площи с мека пшеница в ЕС с 0.3Мха до 21.5Мха. Това вече е по-малко от 21.7Мха засети миналата есен и заедно с прогнози сеитбата да се проточи до декември, е основна причина за изразени песимистични очаквания за добивния потенциал, а от там и за размера на новата реколта. Понижението на площите идва почти изцяло от Франция и Германия.

В тежест на пазарите в Европа се оказа и последният доклад на FranceAgriMer, който повиши оценката си за износа на мека пшеница от Франция за трети страни до 10.1 Мт (0,5% под нивата от предходния сезон). Агенцията понижи прогнозата си за доставките в общността през 2023/24 г. с 535 Кт до 6.79 Мт, което представлява 6,3% увеличение на износа на годишна база. В резултат общия обем на износа е намален до 16.99 Мт, което е по-малко от 17.24 Мт прогнозирани в предишния доклад, но все още с 2.1% над износа през предходния сезон. Запасите от мека пшеница са повишени до 3.06 Мт, 20.1% повече спрямо предходната година.
 
Черно Море

В последната си справка за зърнения експорт от ЕС, Европейската комисия отчита мащабен ръст в експорта на пшеница, напредващ в седмицата до 12 ноември с 1.35Мт до 10.81Мт. В сравнение с миналия изоставането, обаче си остава съществено, като преди година е бил 13.66Мт. За разлика от ЕК, ние оценяваме износа от ЕС към 12 ноември на над 12Мт, позовавайки се на нашите данни за износа, според които износът към трети страни от България е наравно с френския в размер на 2.27Мт и поделят второто място след първенеца Румъния с 2.95Мт.
 

Продължава спада на цените на пшеницата в Русия, като за седмица поевтиняването е с около 2 долара, а в сравнение с началото на сезона спада достига над 20%. На фона на отслабващи вътрешни цени, експортното търсене отчита първо повишение от септември насам, като договорената и предстояща за експорт пшеница нараства до 2.4Мт, срещу 1.9Мт преди месец. Освен от износителите, чиито маржове очевидно нарастват, слабостта на вътрешните цени се използва и от преработвателите, които купуват активно.

Проведено обследване на зимните посеви в южна Русия е установило, че текущото им състояние, като цяло е добро и задоволително. Все още не се наблюдават икономически съществени болести и неприятели, като проблем с поникването се отчита само там, където е осъществено на по-голяма от нормите дълбочина. Отчетени валежи миналата седмица и нови в прогнозите, ще поддържат добрия старт на новата реколта
 
Перспективи
 
Перспективите пред пшеницата не са никак обнадеждаващи за биковете. В липса на геополитически сътресения, единствената надежда за някакъв значителен ръст в цените на пшеницата остава свързано с бъдещето на царевицата в южното полукълбо. При евентуален спад в производството и, може да се очаква ръст в търсенето на пшеница но за следващите месеци инициативата е в ръцете на мечките.

С пшеницата на МАТИФ, която спадна под 230 EUR/т до най-ниското си ниво от юни насам, техническата картина изглежда в полза на мечките и вероятно ще продължи надолу до около 220 EUR/т. Друг пирон в ковчега на биковете забива и увеличението на крайните запаси от пшеница във Франция. Гледайки назад през годините се откроява интересна тенденция - когато Франция има големи запаси, цените на MATIF обикновено се понижават, което вероятно ще продължи до около февруари 2024.

Разбира се факторите, влияещи на цените са най-разнообразни и например едно повишено търсене от Египет (най-големият вносител на пшеница) би могло да раздвижи пазарите.
Етикети: цени пшеница 2023 експорт царевица 2023 експорт ечемик експорт рапица експорт цена пшеница 2023 цена царевица 2023 слънчоглед цена 2023 ДАП цени Варна СРТ цени Бургас

Още новини

ТОП НОВИНИ

Влошаване на царевицата и соята в САЩ подкрепя поскъпването им в Чикаго

Влошаване на царевицата и соята в САЩ подкрепя поскъпването им в Чикаго

Влошаващото се състояние на царевицата и соята в САЩ оказва подкрепа на фючърсите им в Чикаго. В тяхна подкрепа са и прогнозите за времето в източната част на Царевичния пояс, където в следващите дни са възможни рекордни температури на фона на изцяло липсващи валежи.
Аграрното министерство на Япония търси внос на 84.7кмт хлебна пшеница

Аграрното министерство на Япония търси внос на 84.7кмт хлебна пшеница

Аграрното министерство на Япония е обявило търг за внос на 84.7кмт хлебна пшеница с доставка за есента на тази година. Резултатите от последния търг проведен миналата седмица все още не са неизвестни.
Фермерите в Германия ще прибират все по-слаби зърнени реколти

Фермерите в Германия ще прибират все по-слаби зърнени реколти

Фермерите в Германия ще прибират все по-слаби зърнени реколти, като според федералната статистика общата площ за отглеждане на зърнени култури тази година е 5,9Мха и за първи след обединението минава под границата от 6Мха.
Пшеницата в САЩ се подобрява и поддържа ценовия натиск

Пшеницата в САЩ се подобрява и поддържа ценовия натиск

В очакване на седмичния посевен рейтинг, зърнените пазари в Чикаго отчитат поредните тежки дневни загуби, като юлския фючърс на пшеницата дори пробива подкрепата на $6 за бушел. С тежки загуби продължават и пазарите на соята и царевицата
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.