Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 186.50 €/мт
Царевица MATIF 168.50 €/мт
Рапица MATIF 371.00 €/мт
Пшеница CBOT 515.75 ¢/b
Царевица СВОТ 323.25 ¢/b
Соя СВОТ 841.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 283.30 $/st
Соево масло СВОТ 27.60 ¢/lb

Пшеница реколта 2020 – дойде ли време да се продава?

Уважаеми фермери и търговци,

Към днешна дата съществуват поне 4 неемоционални причини, с които можете да оправдаете действията си за хеджиране на нова реколта днес (или по което и да е време): 

1. Технически причина: Миналата седмица имаше обръщане на тренда в цените на пшеницата в Париж, с пробив на няколко важни движещи се средни.

2. Сезонни причина: Както ви е известно, вече сме в т.нар. прозорец на „пролетна сигурност“. Т.е. отчетените валежи и очакваните такива ще облекчат засушаването за много от производителите в Европа и Черноморския регион. Така те ще имат по-голяма увереност за своята реколта и ще могат да хеджират поне част от нея. В същото време консуматорите може да са по-малко склонни да плащат премия „несигурност“, подсилвайки ценовия натиск.

3. Ценови / маржови причини: С поевтиняващ петрол и евентуално цени на торове и препарати, разходите за производство вероятно ще спадат. Можем да предположим, че в края на сезона те ще са значително по-малки в сравнение с предходни години. Това означава, че маржовете ще са сред най-добрите от доста години. Ефективните пазари много рядко предоставят добри маржове за дълго време. Възползвайте се.

4. Търсенето като основна причина: Кой е вашият купувач утре? Има ли нов потребител (завод за спирт, фуражен завод, мелница, свинеферма и т.н.), който може да поддържа цените подкрепени във вашия регион? Очаква ли се някаква друга голяма промяна в търсенето? При спрени пътувания вече повече от два месеца и неяснота за бъдещ туристически сезон…..
Потискане на търсенето и понижена покупателна способност на големите вносители (, в голямата си част износители на евтин петрол,) в момента е много по-реална заплаха пред пазара, отколкото възможността засушаването в Черноморския регион да доведе до ценова експлозия на зърнените пазари.

Д-р. Рори Деверел, старши риск мениджър в INTL FCStone, партньор на Агропортал
 Етикети: цена пшеница 2020, реколта пшеница 2020, ценови анализ 2020

Още новини

ТОП НОВИНИ

Световният зърнен съвет ( IGC) очаква рекордна реколта пшеница за сезон 2020/2021

Световният зърнен съвет ( IGC) очаква рекордна реколта пшеница за сезон 2020/2021. Свитото потребление и рекордни добиви поставят новата реколта много близо до абсолючния връх през 2016/2017