Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 207.25 €/мт
Царевица MATIF 243.00 €/мт
Рапица MATIF 490.25 €/мт
Пшеница CBOT 661.50 ¢/b
Царевица СВОТ 659.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,415.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 373.10 $/st
Соево масло СВОТ 60.33 ¢/lb

Обилните валежи подкрепят добрия старт на новата зърнена реколта

Обилните валежи подкрепят добрия старт на новата зърнена реколта Климатични условия в България са доста по-различни в сравнение с миналата година и текущото състоянието на зимните посеви видимо отразява тези разлики

Северозападен регион

По данни на Световната Метеорологична организация (WMO), публикувани в сайта на USDA, валежите в Северозападния регион на България значително превишават миналогодишните. Така в началото на 2021 вече имаме видимо превишение на нормата на периода, което е важна предпоставка за добри добиви и производство в региона.
  

Северен Централен регион

Превишението на валежните норми е още по-голямо в Северния Централен регион, като виждаме, че още през септември и октомври, валежите са били около и над нормите за периода. В началото на декември кумулативната влага вече е значително над нормата и продължава да нараства в края на месеца. Важно уточнение е, че последното отчитане е от 29 декември 2020, така че валежите от началото на януари тази година, не са включени в тези графики.
  

Североизточен регион

Източните региони на България са единствените, в които кумулативните валежи изостават още от началото на сезона. Със сигурност, както навсякъде, валежите варират в отделните части, но като цяло все още се запазва тренда от предходните 2 години, в които валежите бяха значително под нормите. И все пак, към края на декември ясно се вижда подобрение, така че след текущите обилни валежи, най-вероятно вече сме достигнали нормата, а защо не и да сме я надминали.
 

Югоизточен регион

Техническа грешка при генериране на графиката не отразява коректно средната норма за Югоизточния регион, но и на нея ясно се виждат две тенденции. Първата, че подобно на Североизточния валежите след сеитбата изостават значително, дори и от сухата есен на 2019. И втората, че през декември кумулативните валежи нарастват и вече изпреварват количествата от миналия сезон. Карти на други метеоролози, обаче показват, че към 29 декември 2020, кумулативните валежи в Югоизточния регион, все още не превишават средната норма.
 

Южен Централен регион

Световната метеорологична организация не предоставя данни за валежите в Южния централен регион. По данни от други метеорологични служби, обаче се вижда, че в периода след сеитбата, валежите тук са се движили около и малко над нормите.
 

Югозападен регион

Около и над нормите се движат валежите и в Югозападния регион на България, които обаче са сравними и с миналогодишните. Ясно се вижда и повишението на валежите през декември, като в края на месеца те са видимо над средната норма.
 

Кумулативни валежи и отклонение от валежната норма в Европа през декември 2020

 
 Етикети: производство пшеница 2021 производство ечемик 2021 производство рапица 2021

Още новини

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Разговор със Стоян Вълев, Управител на „Грейнстор“, за предизвикателствата пред бизнеса, дигитализацията, в какво вярва и как компанията стана най-големият независим съхранител в България.
Кой е по-добър - компютърът или човекът

Кой е по-добър - компютърът или човекът

В днешно време по-голям процент от търговията финансовите пазари се извършва от алгоритми, което е напълно нормална еволюция. Може би, често си задаваме въпросът обаче, кой е по-добър- човекът или машината?

ТОП НОВИНИ

Силният петрол и моментното отстъпление на долара подкрепиха зърнени и маслодайни

Силният петрол и моментното отстъпление на долара подкрепиха зърнени и маслодайни

Котиворките на основните земеделски култури останаха твърди около текущите си нива, като някои успяха да изтрият част от загубите от миналата седмица. В тяхна подкрепа се оказаха петролът и Щатският долар
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.