Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 238.00 €/мт
Царевица MATIF 219.25 €/мт
Рапица MATIF 525.75 €/мт
Пшеница CBOT 646.50 ¢/b
Царевица СВОТ 565.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,437.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 418.30 $/st
Соево масло СВОТ 54.06 ¢/lb

Обилните валежи подкрепят добрия старт на новата зърнена реколта

Обилните валежи подкрепят добрия старт на новата зърнена реколта Климатични условия в България са доста по-различни в сравнение с миналата година и текущото състоянието на зимните посеви видимо отразява тези разлики

Северозападен регион

По данни на Световната Метеорологична организация (WMO), публикувани в сайта на USDA, валежите в Северозападния регион на България значително превишават миналогодишните. Така в началото на 2021 вече имаме видимо превишение на нормата на периода, което е важна предпоставка за добри добиви и производство в региона.
  

Северен Централен регион

Превишението на валежните норми е още по-голямо в Северния Централен регион, като виждаме, че още през септември и октомври, валежите са били около и над нормите за периода. В началото на декември кумулативната влага вече е значително над нормата и продължава да нараства в края на месеца. Важно уточнение е, че последното отчитане е от 29 декември 2020, така че валежите от началото на януари тази година, не са включени в тези графики.
  

Североизточен регион

Източните региони на България са единствените, в които кумулативните валежи изостават още от началото на сезона. Със сигурност, както навсякъде, валежите варират в отделните части, но като цяло все още се запазва тренда от предходните 2 години, в които валежите бяха значително под нормите. И все пак, към края на декември ясно се вижда подобрение, така че след текущите обилни валежи, най-вероятно вече сме достигнали нормата, а защо не и да сме я надминали.
 

Югоизточен регион

Техническа грешка при генериране на графиката не отразява коректно средната норма за Югоизточния регион, но и на нея ясно се виждат две тенденции. Първата, че подобно на Североизточния валежите след сеитбата изостават значително, дори и от сухата есен на 2019. И втората, че през декември кумулативните валежи нарастват и вече изпреварват количествата от миналия сезон. Карти на други метеоролози, обаче показват, че към 29 декември 2020, кумулативните валежи в Югоизточния регион, все още не превишават средната норма.
 

Южен Централен регион

Световната метеорологична организация не предоставя данни за валежите в Южния централен регион. По данни от други метеорологични служби, обаче се вижда, че в периода след сеитбата, валежите тук са се движили около и малко над нормите.
 

Югозападен регион

Около и над нормите се движат валежите и в Югозападния регион на България, които обаче са сравними и с миналогодишните. Ясно се вижда и повишението на валежите през декември, като в края на месеца те са видимо над средната норма.
 

Кумулативни валежи и отклонение от валежната норма в Европа през декември 2020

 
 Етикети: производство пшеница 2021 производство ечемик 2021 производство рапица 2021

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.