Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 207.50 €/мт
Царевица MATIF 201.25 €/мт
Рапица MATIF 542.00 €/мт
Пшеница CBOT 527.25 ¢/b
Царевица СВОТ 474.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,051.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 287.40 $/st
Соево масло СВОТ 49.59 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 930.00 лв/мт

Микотоксините и техните модифицирани форми – риск за загуби в земеделието

АгроПортал |09.12.2021
1426
Микотоксините и техните модифицирани форми – риск за загуби в земеделието
Началото на съвременната микотоксикология се поставя преди повече от петдесет години с откриването на афлатоксините през 1960 година. Микотоксините са вторични токсични метаболити продуцирани от микроскопични гъби (плесенни гъби) от различни родове като Aspergillus, Penicillium, Fusariu,  Claviceps Purpurea и други.
Известни са около двеста и петдесет вида микроскопични гъби, които образуват повече от сто токсични метаболита, но само някои от тях представляват риск за здравето и живота на хората и животните. Микотоксините могат да бъдат продуцирани в различни селскостопански продукти и предизвикват различни токсични ефекти. Заболяванията причинени от тяхното въздействие са известни като  микотоксикази. Историческите данни показват, че ерготизмът, известен още като „Огънят на Сан Антонио” е една от най– старите познати микотоксикози, причинили епидемия през средните векове в Централна Европа.
Микотоксините, които са обект на контрол от страна на Европейското законодателство са Афлатоксин B1 сума от Афлатоксин B1 В2, G1 и G2  , Охратоксин А, Патулин, Зеараленон, Дезоксиниваленол (Трихотецени ) и Фумонизини. След продуциране на микотоксини от плесенни гъби в растенията, някои от тях се модифицират от растителни ензими и се свързват с по -полярни молекули, като захарите.  
В следствие на това се образуват по - малко токсични метаболити, които  се съхраняват във вакуолата в разтворима форма или се свързват с други макромолекули. Тези вещества обикновено не се откриват по време на рутинен анализ за определяне на микотоксини, тъй като за тях в законодателството няма определени  максимално допустими  граници. Те се наричат „маскирани микотоксини“.
Маскираните микотоксини имат ниска токсичност, но те могат да се разпаднат  по време на метаболизма в бозайниците. По -специално, полярната група може да бъде отцепена (например от чревни бактерии), освобождавайки естествения микотоксин.
Контаминацията на растенията с Фузариумни микроскопични гъби обикновено се извършва на полето (за разлика от контаминацията с микроскопични гъби от род Aspergillus или Penicillium), поради което микотоксините, които се продуцират най- често биват модифицирани и образуват съответните метаболити.
Фузариумните микроскопични гъби са най-разпространените микроскопични гъби, които поразяват зърнените култури и продуцират микотоксини принадлежащи към групата Фузариумните микотоксини. Тази група включва клас B-трихотецени и Зеараленон (ZEN). 
 
Към  клас В-трихотецените принадлежат следните микотоксини: дезоксиниваленол (DON), ниваленол (NIV) и техните ацетилирани производни (15-ацетилиран дезоксиниваленол (15-ADON) и 3-ацетилиран дезоксиниваленол (3-ADON), 4-ацетилиран ниваленол (4-ANIV)). Замърсяването с микотоксини може да се осъществи на различни етапи: отглеждане на растения на полето, съхранението на реколтата и производството на храни и фуражи.
Маскираните микотоксини се образуват в резултат на трансформация на основния вид микотоксини от растенията за да се предпазят от ксенобиотични съединения. Маскираните микотоксини са открити в началото на деведесетте години и са наречени маскирани микотоксини поради невъзможността за анализ в храни и фуражи чрез рутинни аналитични методи.
Най-често откриваните маскирани форми на Фузариумни микотоксини са дезоксиниваленол-3-глюкозид (DON-3G) и зеараленон-14-D-глюкопиранозид (ZEN-14G).
Дезоксиниваленол-3-глюкозид (DON-3G) за пръв път е изолиран от естествено замърсена царевица и пшеница. След това DON-3G също е открит в ечемика, в храни и фуражи на основата на овес и зърнени храни. Токсичността на DON се осигурява от три свободни хидроксилни групи (-ОН). DON се преобразува в DON-3G в резултат на свързване на глюкоза към неговата хидроксилна група при въглерод-3.
ZEN-14G е друг често срещан маскиран микотоксин, който се е появил в естествено заразени зърнени култури като например пшеница, ечемик и царевица. ZEN се редуцира до метаболити наречени α-зеараленол (α-ZEL) и β-зеараленол (β-ZEL). Глюкозата също произвежда конюгати на тези съединения.
Въпреки че in vitro проучванията показват, че маскираните формите имат по-нисък токсичен ефект върху животинските и човешките клетки в сравнение с основните микотоксини, проучванията in vivo са показали, че маскираните форми имат значителна токсичност поради превръщането им чрез ензимни реакции в основната им форма.
Микотоксините имат различни токсични ефекти- мутагенни, тератогенни, канцерогенни. Микотоксини се откриват  в кокоши яйца, краве и овче мляко, пилешко месо, риба, които се консумират като храна. Следователно хората са изложени на въздействието на микотоксини от консумация на растителни и от животински продукти.
Идентифицирането на микотоксините може да бъде извършено с различни аналитични методи - имунохимични методи - ELISA , хроматографски -LC/MS, HPLC, GC и др. За определянето на маскираните форми на микотоксини, обаче всички съвременни методи се основават на LC/MS. Тези методи не изискват сложна пробоподготовка и използват масспекри за детекция на търсените вещества. 
 
Появата на модифицирани микотоксини съвместно с основните микотоксините в селскостопанските продукти, преди и след прибиране на реколтата е все още обект на изследвания за натрупване на база данни. Микотоксините причиняват големи загуби в селското стопанство, поради което трябва да се има предвид токсичността на маскираните форми. Своевременното идентифициране на микотоксините и техните маскирани форми има огромно значение за управлението на риска от замърсяване с тях.

Изговил: Дариена Бакалова,
Дариена Бакалова е Ръководител лаборатория РВС Русе ЕООД https://www.rvs.bg/ 
и Ръководител на контрол на качеството и осигуряване на качеството и контрола на микотоксините в Българска агенция по безопасност на храните https://www.bfsa.bg/
Магистър по Санитарна и Агрохимия от Софийски университет Св.Климент Охридски






Етикети: микотоксини алфа токсини болести по царевица земеделски риск реколта царевица царевица реколта

Още новини

Седмичен обзор на пазара на маслодайни семена – 24 април

Седмичен обзор на пазара на маслодайни семена – 24 април

Бразилия е на път да надмине миналогодишните експортни обеми на соята през март с над 5 млн. тона. Въпреки че жътвената кампания в Аржентина изостава, първоначалните добиви са високи. Майският фючърс на рапицата на MATIF изтича.

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2025. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.