Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 217.75 €/мт
Царевица MATIF 220.25 €/мт
Рапица MATIF 509.25 €/мт
Пшеница CBOT 652.50 ¢/b
Царевица СВОТ 585.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,433.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 402.20 $/st
Соево масло СВОТ 56.33 ¢/lb

Кой е по-добър - компютърът или човекът

Кой е по-добър - компютърът или човекът
В света на финансовите пазари на акции, суровини, валута и прочие, винаги е бил интересен въпросът кой е по-добър във вземането на решения- човекът или компютърът. Разбира се, най-краткият и правилен отговор е ‚зависи‘. Зависи например за кой времеви интервал става въпрос или какво количество информация се използва.

Ако хвърлим поглед върху едноминутната графика на царевица CBOT ще видим основно шум и не толкова понятни движения, върху които трудно бихме изградили мнение за случващото се (освен за конкретния ден). Същевременно, на тези ниски времеви графики изключително активна е така наречената ‚високочестотна търговия‘ или HFT(high-frequency trading), чиято цел е да трупа печалби от бързо влизане и излизане от позиция и да придава ликвидност на пазара. За този тип търговия фундаментът на базовия актив не е от такова значение, след като всичко е на високи обороти и се случва буквално за секунди. Както можем да се досетим, невъзможно е човек да асимилира цялата информация по-бързо от съответния алгоритъм, следователно ще изостава значително във вземането на решение. Има спекуланти предпочитащи да търгуват в тези ниски времеви интервали, като не държат отворени позиции за следващия ден, а ги ликвидират на същия, с цел намаляване на риска. Това се среща често при търговията с акции, където цените на моменти имат тенденцията да образуват т.нар. ‚gap‘ или дупка (което представлява риск).
 
Царевица CBOT, 1 мин.

Ако изберем по-висок времеви интервал- 4-часов или дневен например, постепенно можем да видим как шумът започва да изчезва. Това не означава, че алгоритмите спират да са активни, но вече по-лесно можем да асимилираме случващото се на пазара, като разполагаме с време да обърнем внимание на техническия и/или фундаментален анализ. При влизането в позиция, при положение че нямаме намерение да я ликвидираме веднага, вече бързината не е от критическа важност. При по-високите времеви интервали, компютърът все пак има предимство пред човека в анализирането на информацията. Тук обаче можем да си зададем въпроса ‚Колко информация ни е необходима, за да вземем някакво решение?‘. Безспорен факт е, че и във фундаменталния анализ имаме изключително много шум. Въпросът е как филтрираме информацията и кое считаме, че има най-голяма тежест върху пазара. Недостатъкът ни пред това да анализираме огромно количество информация, би могло да се възприеме всъщност и като предимство, помагайки ни да вникнем в най-важното и да обръщаме внимание на ключовите фактори формиращи пазара.
 
Царевица CBOT, 1 ден

Други две основни различия между компютъра и човека са емоциите и интуицията. В контекста на електронната търговия, плюс за алгоритмите е че не изпитват емоции. Те не изпитват страх и алчност, следователно ще изпълняват зададените им стратегии 1:1. От друга страна, те нямат тази интуиция, която внедрена в човека. Отново, в контекста на зърнените суровини, фермерът произвеждащ пшеница например има достатъчно опит зад гърба си, за да придобие ‚усет‘ за пазара, на базата на който ежедневно да може да взима решения. Следователно допирът до реалния-физически пазар, дава възможност на участниците да виждат това, което един алгоритъм трудно може.

Нека не забравяме обаче за събитията, които са непредвидими. Ако те са нещо ново и невиждано (2008,2020…), то тези събития променят пазарната среда до толкова, че те представляват изключително предизвикателство както за човека, така и за програмирания от него алгоритъм.

Както виждаме, няма правилен или грешен отговор на въпроса ‚кой е по-добър‘. Компютърът може да анализира голямо количество информация и да реагира бързо, без да влага емоции. От своя страна, човекът е способен на база опит да филтрира най-важното и да се концентрира върху основните движещи сили на пазар.
Етикети: пшеница МАТИФ царевица МАТИФ рапица МАТИФ търговия на зърнени култури търговия на фючърси и опции

Още новини

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Разговор със Стоян Вълев, Управител на „Грейнстор“, за предизвикателствата пред бизнеса, дигитализацията, в какво вярва и как компанията стана най-големият независим съхранител в България.

ТОП НОВИНИ

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Разговор със Стоян Вълев, Управител на „Грейнстор“, за предизвикателствата пред бизнеса, дигитализацията, в какво вярва и как компанията стана най-големият независим съхранител в България.
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.