Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 357.25 €/мт
Царевица MATIF 307.00 €/мт
Рапица MATIF 696.50 €/мт
Пшеница CBOT 923.75 ¢/b
Царевица СВОТ 750.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,610.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 432.60 $/st
Соево масло СВОТ 69.75 ¢/lb

Какво трябва да има всеки търговец на своето нефундаментално табло?

Какво трябва да има всеки търговец на своето нефундаментално табло? Добро утро, Дейв. Бихте ли ни разказали малко за себе си и вашия опит в търговията със стоки?
 
През 2004 г. се присъединих към екипа за управление на пенсионните фондове на Cargill в централата им в Минеаполис, Минесота. През 2010г. се преместих в групата за търговия със зърно на Cargill в Женева, за да помогна за изграждането на това, което те нарекоха тяхната група за нефундаментален анализ (NFA).
Основах Peak Trading & Research през 2018г. като компания за количествени селскостопански изследвания и търговия, където в момента съм ръководител на научните изследвания.
 
Как нефундаменталните фактори влияят на пазарите?
 
Цената на фючърсния договор винаги ще се сближава с цената в брой (на физическата стока), когато фючърсният договор изтече. Въпреки това, като процент от участието на пазара, броят на играчите, които използват фючърси за получаване на стока или доставка в брой, намалява. В същото време общият брой играчи, търгуващи с нефундаментални ресурси, се увеличава.
 
Докато не изтекат, фючърсните договори често правят значителни ходове въз основа на нефундаментални фактори, като макроикономически данни и импулсни търговски потоци.
 
Може да сте мечи въз основа на вашия баланс за търсенето и предлагането. И все пак макроикономическата среда може да е възходяща – трудно е да останеш къс, ако суровият петрол се покачва, доларът пада и очакванията за инфлацията се покачват. Трябва да вземете предвид и сезонните фактори. Времето от годината ли е, когато цените обикновено се покачват? Трябва също да погледнете инерцията; нагоре ли сочи или надолу?
 
От какво се нуждае всеки фундаментален търговец на своето нефундаментално табло?
 
Вземаме в предвид нефундаменталните двигатели на цените на селскостопанските пазари, които са известни още, като „четирите М“: Месечна сезонност, Макро обстановка, Моментна инерция и Пазарна (Market) структура.
 
Земеделските пазари имат силни сезонни ценови модели. Всяка стока е различна, но виждаме предсказуеми и последователни сезонни модели на повечето пазари на зърнени култури, маслодайни семена, месо, мляко, кафе, захар и т.н.
 
Макропотоците са от решаващо значение за селскостопанските пазари: макроикономически данни, политики на централната банка, валути и енергия, особено суров петрол.
 
Импулсът или моментната инерция, е нашият трети М. Много хедж фондове се фокусират върху инерцията като причина за влизане или излизане от пазара. Те се опитват да уловят големите ходове, особено в предния край на кривата на фючърсите. Импулсните търговци се опитват да се придържат към най-ликвидната част от кривата.
 
Пазарната структура е нашият четвърти M. Фундаменталните трейдъри трябва да са наясно с отчетите за ангажираността на търговците (COT), показващи как са позиционирани пазарните играчи, като хедж и индексни фондове. Прекалено удължени ли са, дълги или къси? Колко уязвими са тези позиции, като се има предвид какви са цените в момента? Ще видим ли дълга ликвидация или, ако са къси, ще видим къса преса?
 
Може ли днес един фундаментален търговец да бъде успешен, ако само търгува фундамента?
 
Не е лесно. Пазарите виждат конвергенция на паричните средства при изтичане, но междувременно фючърсите все повече следват нефундаментални входящи данни и фактори. Търговците, които търгуват нефундаментални данни и фактори, продължават да привличат капитал и оказват все по-голямо влияние върху нашите пазари.
 
В момента има много фокус върху инфлацията – как това се отразява на пазарите?
 
Лесните пари вероятно са зад гърба ни. ФЕД (б.р. Централната банка на САЩ) обяви, че ще започне да ги намалява, спирайки своите покупки за количествено облекчаване (б.р. печатането на долари). Може да имаме повишения на лихвените проценти още в средата на 2022 г. Централните банки сега активно работят срещу инфлацията. Това не означава, че инфлацията не може да продължи. Преди една година централните банки се опитваха да произвеждат инфлация. Сега те бавно преминават към ограничаване на инфлацията. С течение на времето това ще извади малко вятър от платната на тази история за Суперцикъла.

Какво бихте поставили на макроикономическото табло на търговците на аграрни стоки?
 
Всеки търговец трябва да следи щатския долар и суровия петрол.
 
За щатския долар често казваме: „Долар нагоре = Агро надолу“. Повечето от нашите пазари са деноминирани в долари и промените в долара могат да повлияят на конкурентоспособността на американските продукти. Силният долар насърчава продажбите от чужди произходи и разширяването на площите и същевременно прави продуктите от САЩ по-малко конкурентоспособни.
 
Суровият петрол също има значение за пазарите на селскостопански продукти. Силните енергийни пазари влияят по много начини: по-високи цени на торовете, производствените разходи, транспортните разходи и т.н. След това има вторични въздействия като хедж фондовете, които купуват фючърси, защото суровият петрол се покачва. Силата на енергийните пазари повдига цените на аграрните фючърси по много различни начини.
 
Отвъд суровия петрол и долара, важно е да наблюдавате американските и китайските фондови пазари, валутите на суровинните износители, като канадския и австралийския долар и руската рубла, пазарите на облигации и инфлацията.
 
Това, което имате на таблото си, зависи от пазара, на който търгувате. Всяка стока има свой уникален набор от макроиндикатори.
 
И тези макроиндикатори се променят с времето. Трябва да разгледате корелациите и да видите кои макроиндикатори движат кой пазар. В момента търговците на соя следят цените на торовете, пропана и природния газ. Преди пет години те гледаха цените на китайските арматурни пръти като добър пример за очакванията за китайски растеж и търсенето и вноса на соя.
 
Физическите търговци имат ли все още предимство?
 
Физическите търговци имат огромно предимство, ако работят в търговски къщи, където могат да търгуват с различните налични арбитражи. Те започват да разбират как работят тези нови участници на пазара и се учат да допълват своите възгледи с нефундаментални данни. Това е абсолютно движение в правилната посока.
 
Ако не са го направили, всеки търговец трябва да изгради табло с нефундаментални търговски данни, които имат значение за неговия пазар. Всеки пазар е различен. Захарта има силна сезонност. Свинете са експлозивен пазар. Какаото следва определена средна. Соевото масло търгува всички тези макропотоци. Разберете кои нефундаментални фактори са от съществено значение за вашата стока и след това ги следвайте като ястреб!

Интервю на Джонатан Кингсман с Дейв Уиткомб. От блога на Джонатан Кингсман.
http://commodityconversations.com/wordpress2/2022/02/09/a-conversation-with-dave-whitcomb/Етикети: фючърсни пазари физически пазар фундаментални фактори зърнени пазари зърнени борси

Още новини

Значението на сезонността при суровинните пазари

Значението на сезонността при суровинните пазари

Един от основните фактори, които пазарните участници следят на суровинните пазари, това е сезонността. Сезонността присъства както при земеделските суровини, така и при енергийните и дори при фондовите пазари

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.