Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 357.25 €/мт
Царевица MATIF 307.00 €/мт
Рапица MATIF 696.50 €/мт
Пшеница CBOT 923.75 ¢/b
Царевица СВОТ 750.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,610.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 432.60 $/st
Соево масло СВОТ 69.75 ¢/lb

Каква е разликата между професионалния търговец и комарджията?

Каква е разликата между професионалния търговец и комарджията? Ще разгледаме 6 важни точки, които ще ни помогнат да ще разберем по какво се различават професионалните търговци от комарджиите и любителите на силни усещания?
 
1) Като търговец, целта е да се съсредоточим върху следващите 10 сделки, вместо върху следващите 100. Дългосрочният успех, рентабилността и последователността са три от основните неща, към които търговците трябва да се насочат. Желанието и целта на комарджията от друга страна, е да прави бързи и лесни пари.
 
2) Успешният търговец/инвеститор има изпитан план за търговия, към който се придържа и оптимизира по пътя си, адаптирайки го към променящите се пазарни условия. От друга страна, комарджиите обичат да търгуват въз основа на това, което други хора мислят и споделят, или като просто отварят произволна позиция за покупка/продажба, надявайки се тя да се развие успешно.
 
3) Печелившите търговци винаги диверсифицират портфолиото си и рискуват не повече от 1-2% на сделка. Напротив, комарджиите могат преминат в „режим пълен маржин“ само за една „Велика сделка“, без да си зададат Stop Loss и в крайна сметка зануляват сметките си, обвинявайки пазарите за това.
 
4) Преследването на пазарите и пришпорването на процеса не е това, което правят професионалните търговци. Вместо това те следват своя план търпеливо и чакат докато цената не съответства на техните първоначални критерии и чак след това пристъпват към изпълнение. Комарджиите от друга страна обичат да се претоварват с многобройни и често безсмислени сделки, отваряйки позиции, базирани на нищо друго освен на техните първоначални предубеждения.
 
5) Когато понесат загуба или две (или три), професионалните търговци не стават емоционални, нито се опитват да отмъстят на пазарите. Те знаят, че ако спазват принципите за управление на риска и отворят позиции с високо съотношение риск/печалба, в крайна сметка ще покрият всичките си предишни загуби и ще се върнат към печалба. Комарджиите от друга страна, се ядосват и често опитват да си отмъстят на пазара, като вземат глупави решения, влизайки в много нелогични сделки.
 
6) Не на последно място, ако искате да сте успешни и печеливши в търговията, трябва да третирате тази дейност като бизнес и да приемате нещата сериозно. Тези, които смятат, че пазарите са игрална площадка или казино машина, никога няма да успеят в тази област.
 Етикети: цени и анализи зърнени пазари зърно борса агро новини агро пазарни анализи борсов коментар цени и котировки текущи цени актуални цени цени днес актуални цени

Още новини

Значението на сезонността при суровинните пазари

Значението на сезонността при суровинните пазари

Един от основните фактори, които пазарните участници следят на суровинните пазари, това е сезонността. Сезонността присъства както при земеделските суровини, така и при енергийните и дори при фондовите пазари

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.