Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 250.50 €/мт
Царевица MATIF 221.75 €/мт
Рапица MATIF 612.50 €/мт
Пшеница CBOT 717.75 ¢/b
Царевица СВОТ 529.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,284.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 336.60 $/st
Соево масло СВОТ 57.10 ¢/lb

Благоприятно време и поскъпващи цени на зърнените пазари

Благоприятно време и поскъпващи цени на зърнените пазари Силни валежи в Европа през последните три месеца подобриха чувствително почвеното влагозапасяване на почти целия континент, като малко по-сухо остава в Югоизточна Европа и на Апенините. Добрата почвена влага е основна предпоставка за добрия старт на новата реколта и поне за сега условията изглеждат благоприятни за зърнопроизводството.Същевременно прогнозите за времето до края на септември, обещават най-съществени валежи именно в най-сухите южни и югоизточни страни от Европа. На картата горе в ляво са показани очакваните валежи до края на месеца, като отклонение от валежната норма, а в дясно са отчетените валежи през изминалите 90 дни, отново като отклонение на валежната норма.
За разлика от миналата есен, прогнозите за времето в Черноморския регион до края на септември са доста по-благоприятни с очаквани обилни валежи в Европейска Русия, Украйна и на Балканите.

Значително по-добра е и картината с валежите през изминалите 90 дни в Черноморския регион, благодарение на които в Украйна очакват и рекордно производство на царевица и слънчоглед.

В Аграрния пояс на САЩ до края на септември ще бъде малко по-сухо от нормално, но след добри валежи през лятото това може само да съдейства за бързия напредък на стартиралата вече жътва на царевицата и соята. И отново картата горе в ляво са показани очакваните валежи до края на месеца, като отклонение от валежната норма, а в дясно са отчетените валежи през изминалите 90 дни, отново като отклонение на валежната норма.

Сравнително благоприятни за сега изглеждат и перспективите пред зърненото производство в Южното полукълбо, като поне за сега все още няма и следа от прогнозираната през следващите месеци Ла Ниня. Отчетените в предходните месеци валежи в Аржентина са около и над нормите, а прилично дъждовно се очаква да бъде времето и до края на месеца.
В основните производствени региони на Австралия валежи през следващите 2 седмици също няма да липсват, но като цяло ще бъдат около и под нормите. Валежите в предходните 3 месеца, обаче са около, а на места и значително над нормите, поради което и оценките пред реколтата продължават да нарастват.

Всичко казано потвърждава прогнозите в последния USDA доклад, в който производството на основните земеделски култури в Света бе по-повишено чувствително до нови рекордни стойности за пшеницата, царевицата и соята. До каква степен това ще играе роля на спирачка пред поскъпването на зърнените пазари предстои да разберем, но поне за сега мега инфлационните процеси след напечатаните трилиони евра, долари и йени, вземат превес и надделяват над иначе не чак толкова изтънелите баланси.
 Етикети: цена СРТ пристанище Варна спот цени пазарен обзор цени нова реколта цени био култури борсови агроновини актуална борсова информация цена пшеница 2021 ечемик цена 2021 цена рапица 2021

Още новини

Големият зърнен грабеж през 1972

Големият зърнен грабеж през 1972

През 1972 година, Съветският съюз купува огромни количества зърно от САЩ. Нищо подозиращите Щати сключват сделка, която им коства значителни разходи за субсидиране на покупката
Ще помогне ли времето за продължаващо поскъпване на зърнените пазари?

Ще помогне ли времето за продължаващо поскъпване на зърнените пазари?

В края на критичния за определяне добивния потенциал на пролетниците месец юли, прогнозите за времето в основни производители, не изглеждат от най-благоприятните пшеницата, царевицата, канолата и соята
Търговски лимит при фючърсите на зърнени и маслодайни на CBOT

Търговски лимит при фючърсите на зърнени и маслодайни на CBOT

През последните седмици нерядко се случва някои от фючърсите на земеделски култури на CBOT да достигат своя търговски лимит. В следната кратка статия обясняваме какво всъщност представлява търговският лимит

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.