Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 243.75 €/мт
Царевица MATIF 263.00 €/мт
Рапица MATIF 601.25 €/мт
Пшеница CBOT 773.50 ¢/b
Царевица СВОТ 772.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,621.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 442.50 $/st
Соево масло СВОТ 66.38 ¢/lb

Апетитът на фондовете към пшеницата

Апетитът на фондовете към пшеницата
За поредна седмица фондовете продължават да са нетно дълги при пшеницата, царевицата и соята на CBOT, при растящ отворен интерес. Общо нетните позиции и на трите суровини са над 500 000 лота, което демонстрира апетита на фондовете към аграрните суровини. Удължаването започна да набира инерция още в средата на година, което добави значителна динамика в движенията на котировките през цялото лято.

Както се вижда на графиките при пшеницата, от 2017 насам се забелязва лека тенденция големите спекуланти да се ориентират към късите позиции със стартирането на месец август. Тази година е по-различна. Според последния COT доклад те продължават да се удължават при пшеницата, като този тренд стартира в края на юни.


 
 

 
Докладите на USDA от август, септември и октомври бяха по-скоро беъриш за пшеницата- по-голямо производство и повече крайни запаси при основните износители. Говореше се за голямата реколта в Русия, като се акцентираше и на Австралия- новини, които биха подтикнали суровината към поевтиняване. Както виждаме, фондовете въобще не бяха впечатлени и съответно пазарът не го отрази. Ако базираме решенията си за посоката на движение, като се осланяме на основните показатели (световно производство, производство на основни износители, крайни запаси на основни износители) в месечните USDA доклади, то хвърляне на ези/тура би ни донесло същия успех. Или поне до този извод стигаме, анализирайки данните при пшеницата от 2012 до момента.

 
 
Какви бяха булиш новините? Опасения около ново затваряне на граници и презапасяване, слабата реколта пшеница в ЕС. Актуална тема си остава COVID-19, както и последствията върху икономиката, докато слабата реколта в ЕС сякаш остава на заден план. Като допълнение, пазарът говори за сухото време в Русия и Аржентина и до каква степен то ще повлияе на бъдещата продукция. Въпросът е дали това вече е отразено в цената или ще бъде повод за допълнително покачване. Не можем да не отбележим, че китайското търсене беше гориво за соята и царевицата, което без съмнение захранваше и пшеницата, както и виждаме на следващата графика. За фондовете и трите зърнени суровини се оказаха лукративна възможност за инвестиция ако приемем, че пазарът ще запази дългосрочен възходящ тренд или са възможност за бърза спекула ако това е моментно поскъпване.
 
 
  Пшеница(свещи), царевица(синя линия), соя(лилава линия)
 
Друг интересен момент при пшеницата е съотношението дълги/къси при производители и консуматори, което е най -ниското от 2017 насам. Това би означавало, че цените през последния месец са били изключително добри за тези, които са дълги на физическия пазар и са решили да ‘заключат’ съответните нива, като хеджират с къси позиции. Логични действия имайки предвид, че суровината се търгува в най -високите си стойности за последните 5 години. Съотношението дълги/къси при ливъридж фондовете също отчита интересни стойности, като в момента то е 1.85. Хвърлайки бърз поглед на седмичната графика, лесно можем да видим, че съотношение над 1.5 заслужава нашето вниманието.

 
 

Етикети: пшеница цена 2020 цена на пшеница 2020 реколта пшеница 2020

Още новини

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Грейнстор - най-големият независим оператор за съхранение на зърно в България

Разговор със Стоян Вълев, Управител на „Грейнстор“, за предизвикателствата пред бизнеса, дигитализацията, в какво вярва и как компанията стана най-големият независим съхранител в България.
Кой е по-добър - компютърът или човекът

Кой е по-добър - компютърът или човекът

В днешно време по-голям процент от търговията финансовите пазари се извършва от алгоритми, което е напълно нормална еволюция. Може би, често си задаваме въпросът обаче, кой е по-добър- човекът или машината?

ТОП НОВИНИ

Докато сухото време подпомага жътвата в Аржентина, река Парана става по-плитка

Докато сухото време подпомага жътвата в Аржентина, река Парана става по-плитка

Количеството вода в река Парана, по която се транспортират 80% от земеделските суровини в Аржентина, става все по-малко, заради сухия период. Това би довело до сериозни логистични проблеми
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.