Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 326.75 €/мт
Царевица MATIF 304.00 €/мт
Рапица MATIF 590.00 €/мт
Пшеница CBOT 775.50 ¢/b
Царевица СВОТ 668.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,436.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 408.80 $/st
Соево масло СВОТ 74.52 ¢/lb

30% загуби от източване на ДДС в зърнопроизводството

30% загуби от източване на ДДС в зърнопроизводството

Производителите на зърно масово се проверяват от полицията. От МВР обясниха, че ще се инспектират и износителите, а при товаренето на корабите на пристанищата ще има полицейско присъствие.

Шефът на "Икономическа полиция" комисар Дарина Обретенова обясни пред БНР, че загубите от незаконно теглене на ДДС в сектора са около 30% от оборота, който се върти в целия зърнодобив.

От полицията посочиха и схемата за теглене на ДДС. Това става чрез фирми-посредници, които на практика са фиктивни. Те продават продукцията помежду си, като начисляват ДДС, който се тегли от последния купувач, който изнася продукцията за страна от ЕС или извън ЕС.

До момента са извършени 3 проверки. Те са на пристанищата във Варна и Бургас, обясниха още от МВР. При тях обаче не са открити абсолютно никакви нарушения. Ще се проверява произходът на продукцията, както и дали камионите носят необходимите документи за превоз на зърното до съответните пристанища.

От МВР апелираха и към бизнеса, и към гражданите да подават сигнали, ако имат информация за фирми и хора, които се занимават с подобна дейност.

Прочетете още:

Етикети: масови проверки зърнопроизводство ДДС фирми пристанища зърно кораби зърнодобив

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.