Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 228.25 €/мт
Царевица MATIF 220.75 €/мт
Рапица MATIF 411.25 €/мт
Пшеница CBOT 616.00 ¢/b
Царевица СВОТ 604.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,337.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 402.20 $/st
Соево масло СВОТ 48.82 ¢/lb

1700 тона заразена фуражна царевица е внесла България в Кипър

1700 тона заразена фуражна царевица е внесла България в Кипър

Фуражна царевица, заразена с афлатоксини е била внесена от България в Кипър. До края на следващата седмица се очакват окончателните резултати от анализите на внесените в Кипър заразени фуражи – освен царевицата от България, има и заразено соево брашно от Аржентина. Компетентните органи предприемат необходимите действия за спиране на използването им от земеделските стопани, съобщава БНР.

Две мелници и пет ферми в Кипър са получили 250 тона от фуражната царевица, внесена от България, в която при извършените анализи бяха открити афлатоксини. Това е един от най-опасните микотоксини, който има канцерогенно действие.

Общо заразеният фураж, пристигнал на острова от страната ни, е 1700 тона. Останалата част не е използвана и е на склад в пристанището Василико. Опасното зърно е внесено в Кипър през август, а в началото на септември излизат резултатите от изследванията на взетите проби.

Компетентните органи предприемат незабавно всички необходими мерки, за да се проследи употребата на заразения фураж. Според земеделското министерство, количествата, които фермерите са получили, не е било необходимо да бъдат използвани преди излизането на резултатите. Въз основа на кипърското законодателство зърното ще бъде унищожено или реекспортирано.

По-голямо количество – над 7500 тона, е заразеното със салмонела соево брашно, внесено в Кипър от Аржентина също през август. Около 5500 тона от него също са държани на склад досега и не са използвани. Три свинеферми са закупили малки количества от него и там е назначена независима проверка. Изследванията продължават и резултатите се очакват до края на следващата седмица.

Прочетете още:

Етикети: фуражна царевица заразена афлатоксини България Кипър земеделски стопани зърно

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.