Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 236.75 €/мт
Царевица MATIF 211.50 €/мт
Рапица MATIF 468.00 €/мт
Пшеница CBOT 612.75 ¢/b
Царевица СВОТ 450.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,179.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 368.40 $/st
Соево масло СВОТ 43.68 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 845.00 лв/мт

135 хиляди декара са засети с пшеница в Пазарджишко

Агропортал |26.11.2012
45
135 хиляди декара са засети с пшеница в Пазарджишко

Тази година не е от най-добрите по отношение на агро-климатичните условия, но въпреки това стопаните в област Пазарджик успяха да засеят по-голяма част от обработваемите площи. Това каза за радио "Фокус" - Пазарджик Бранимир Маринов, експерт в Областна дирекция "Земеделие" в Пазарджик. Досега са засети 135 хиляди декара с пшеница, което е 92% в сравнение с миналата година. Площите, засети с ечемик са 21 хиляди декара, което е 77% в сравнение с миналата година.

С ръж се засяват площи основно в районите на Панагюрище и Стрелча, тъй като е по-студоустойчива култура. С нея вече са засети над 11 хиляди декара, в сравнение с миналата година е 71%, тритикалето е 5 хиляди декара или 74% от площите в сравнение с предишната година. Рапицата не е от зърнено-житните култури, но се сее на есен и през тази година са засети 13 хиляди декара, което е 46% спрямо предходната година. Площите, заети с рапица, са доста по-малко, тъй като се оказа, че през последните години агро-климатичните условия в нашия район не са най-добрите за тази култура, каза също Маринов.

Прочетете още:

Етикети: пшеница Пазарджик площи ечемик третикале рапица

Още новини

ЕК прогнозира 10 годишен връх в производството на ечемик в България

ЕК прогнозира 10 годишен връх в производството на ечемик в България

В майската си прогноза Европейската комисия повишава оценката си за зърнопроизводството в България. Пшеницата, ечемикът и царевицата на увеличени, докато рапицата е намалена какато за нова така и стара реколта

ТОП НОВИНИ

Понижени зърнени запаси във Франция не помагат на МАТИФ

Понижени зърнени запаси във Франция не помагат на МАТИФ

В юнския си доклад FranceAgriMer за пореден път понижават, макар и минимално, запасите от пшеница, ечемик и царевица във Франция. Подобно на USDA, Strategie Grains също понижават оценката си за новата реколта от пшеница в ЕС.
Агропортал прогнозира значително по-голяма зърнена реколта от МЗХ

Агропортал прогнозира значително по-голяма зърнена реколта от МЗХ

Първоначалната прогноза на МЗХ за реколтата от пшеница и ечемик в България е доста консервативна и значително под тази Агропортал направена след проведения Кроп Тур в края на месец май. Според нас освен по-добри добиви, площите за реколтиране също ще са повече.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.