Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 278.75 €/мт
Царевица MATIF 257.25 €/мт
Рапица MATIF 755.50 €/мт
Пшеница CBOT 786.25 ¢/b
Царевица СВОТ 636.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,470.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 411.20 $/st
Соево масло СВОТ 65.27 ¢/lb

135 хиляди декара са засети с пшеница в Пазарджишко

135 хиляди декара са засети с пшеница в Пазарджишко

Тази година не е от най-добрите по отношение на агро-климатичните условия, но въпреки това стопаните в област Пазарджик успяха да засеят по-голяма част от обработваемите площи. Това каза за радио "Фокус" - Пазарджик Бранимир Маринов, експерт в Областна дирекция "Земеделие" в Пазарджик. Досега са засети 135 хиляди декара с пшеница, което е 92% в сравнение с миналата година. Площите, засети с ечемик са 21 хиляди декара, което е 77% в сравнение с миналата година.

С ръж се засяват площи основно в районите на Панагюрище и Стрелча, тъй като е по-студоустойчива култура. С нея вече са засети над 11 хиляди декара, в сравнение с миналата година е 71%, тритикалето е 5 хиляди декара или 74% от площите в сравнение с предишната година. Рапицата не е от зърнено-житните култури, но се сее на есен и през тази година са засети 13 хиляди декара, което е 46% спрямо предходната година. Площите, заети с рапица, са доста по-малко, тъй като се оказа, че през последните години агро-климатичните условия в нашия район не са най-добрите за тази култура, каза също Маринов.

Прочетете още:

Етикети: пшеница Пазарджик площи ечемик третикале рапица

Още новини

ТОП НОВИНИ

По-слабото евро засега не оказва подкрепа на европейската пшеница

По-слабото евро засега не оказва подкрепа на европейската пшеница

Котировките на пшениците в Чикаго и Париж се представиха най-лошо вчера, за разлика от продължаващите с поскъпването царевица и соя. По-слаби прогнози за производството на царевица в Аржентина
От трите основни земеделски култури, пшеницата остава най-слаба на седмична база

От трите основни земеделски култури, пшеницата остава най-слаба на седмична база

Към края на седмицата, пшеницата сякаш остава демотивирана да продължи във възходяща посока, докато царевицата и соята не спират да си катерят нагоре и да записват нови печалби
Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.