Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 338.00 €/мт
Царевица MATIF 324.00 €/мт
Рапица MATIF 655.00 €/мт
Пшеница CBOT 775.75 ¢/b
Царевица СВОТ 610.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,614.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 499.10 $/st
Соево масло СВОТ 68.59 ¢/lb

Ще има ли протест на зърнопроизводителите?

Ще има ли протест на зърнопроизводителите?

Плащанията на субсидиите на земеделските производители са за сметка на фискалния резерв. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите по повод оповестеното от Министерството на земеделието и храните решение - през следващата седмица да бъдат изплатени субсидиите на земеделските производители за единица площ.
Средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия, в съответствие с процедурите и сроковете по регламент. За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, се предприе актуализиране на емисионния календар, заявиха от пресцентъра на Министерството на финансите.  
В понеделник ще видим дали решението за изплащане на субсидиите на зърнопроизводителите е факт и ще решим какви действия ще предприемем. Това каза за Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Назначили сме в понеделник, 18 февруари, в 14:00 часа Разширен Управителен съвет в Арбанаси с представители на всички 21 организации – членове на НАЗ, на който ще видим дали по сметките ни има пари и ще бъдат взети решения за по-нататъшните действия, които ще предприемем, обясни той.
В 16:00 часа в понеделник ще има пресконференция, на която ще бъде обявено решението, взето на Разширен Управителен съвет на НАЗ.
По думите на Ангел Вукодинов, решението да бъдат изплатени субсидиите на зърнопроизводителите, е добро, закъсняло, но все пак жизненоважно за сектора.
 
Ако земеделските субсидии бъдат изплатени до вторник, Асоциацията на земеделските производители няма да участва в Националния протест на зърнопроизводителите. Това съобщи Христо Цветанов – председател на Асоциацията на земеделските производители. Срещата, която се състоя днес между премиера Бойко Борисов и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България и Националният съюз на земеделските кооперации в България е била по инициатива на премиера. „Премиерът ни увери, че е положил неимоверни усилия по отношение на това да осигури средствата и в понеделник 850 милиона ще пътуват към Разплащателна агенция”, каза Цветанов. Той посочи, че на състоялата се среща не е станало ясно от къде ще бъдат събрани средствата за субсидии. „Румен Порожанов – изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” пое ангажимента да се работи и събота и неделя, за да може, ако има някои детайли по отношение на плащането да бъдат изчистени”, каза Цветанов. Той обясни, че се надява във вторник в сметките на всички земеделски производители да има плащане за единица площ.
„Имахме много други изисквания, които решихме, след десет дни на ниво политически кабинет, земеделие и финанси, да могат да бъдат коментирани и ние да имаме някаква сигурност, че всичко, което се вземе, като решение ще бъде изпълнено на по-късен етап”, каза Цветанов.
Той допълни, че исканията са относно ставката на акциза на горивата, използвани за земеделие, за нивомерите и връзката с НАП, забавянето на разглеждането на договорите на проектите и сключване на договорите по 121 и 123 мярка и схемата за подпомагане на качествени плодове и зеленчуци.
„Имаме уверението на г-н Порожанов пред премиера, че до 15 март ще стартира изплащането на помощта за плодове и зеленчуци”, посочи той. Христо Цветанов заключи, че земеделските производители са останали изненадани от решението – субсидиите им да бъдат изплатени.

Прочетете още:

Етикети: субсидии Христо Цветанов Ангел Вукодинов земеделски производители протест

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.