Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 420.75 €/мт
Царевица MATIF 360.25 €/мт
Рапица MATIF 830.00 €/мт
Пшеница CBOT 1,168.75 ¢/b
Царевица СВОТ 778.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,705.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 429.90 $/st
Соево масло СВОТ 80.93 ¢/lb

Ще има забавяне на евросубсидиите за българските фермери

Ще има забавяне на евросубсидиите за българските фермери

За поредна година кабинетът ще забави евросубсидиите за българските фермери и ще ги плати много по-късно от други държави членки на ЕС, научи "Труд". Става дума за 1 млрд. лв. европомощи за обработваните ниви.

Преди дни Еврокомисията обяви, че заради кризата ще позволи плащането на помощите да започне още от 16 октомври, а не от 1 декември, както е по регламент.

"България няма да може да стартира плащане на субсидиите още през октомври, защото експертите ни няма да успеят за толкова кратко време да приключат проверките на място на полето, за да видят дали реално е обработвана земята", коментираха пред "Труд" от агроведомството.

Проверките се правят след риск анализ, а също и при спорни казуси, когато двама фермери са кандидатствали за субсидии за една и съща земя.

Брюксел позволява по-ранното изплащане още от 2008 г. насам заради икономическата криза и го препотвърждава година за година. До момента в нито една от изминалите години българското агроведомство не е успявало да плати субсидиите по-рано. За сметка на това от изтегления срок редовно се възползват Португалия, Испания, Италия, Гърция, Литва, Унгария, Франция, Латвия, Румъния и Ирландия.

"Не само че няма да платят субсидиите още от 16 октомври, но ще се окаже, че ще останем последни. Още м.г. в подписано споразумение със зърнопроизводителите правителството поиска помощите да бъдат давани след Нова година - до 31 януари 2013 г., за да не скочи бюджетният дефицит", коментира пред "Труд" Радослав Христов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

"Ние подписахме това споразумение и макар че то бе многократно нарушено от правителството, сме достойни хора. Щом подписите ни са там, ще го изпълняваме", допълни Христов.

Той прогнозира, че през есента най-вероятно пак ще има протести на зърнопроизводители. Напрежението сред фермерите расте заради неизпълненото обещание на кабинета "Борисов" да им бъдат изплатени 70 млн. лв. за възстановяване на част от акциза върху горивата. "Преполовихме годината, нито е поправен Законът за акцизите, нито този за земеделските производители. Явно правителство няма да спази обещанието", каза Христов.

За крави и кози ще се плаща по-рано

Субсидиите за добитък ще се платят преди тези за обработваните ниви. От агроведомството обещаха, че парите ще потекат към животновъдите между 15 октомври т.г. и 31 януари 2013 г. Става въпрос за 138 млн. лв., като 98 млн. лв. от тях са от националната хазна, а други 40 млн. от ЕС за специални породи млечни животни.
Обещанието за по-ранното изплащане на парите за животни дойде преди дни от министър Мирослав Найденов, след среща с фермери и търговци заради растящите цени на храните.

Още преди Великден на птицевъдите и свиневъдите бяха обещани допълнителни 60 млн. лв., за да бъдат намалени разходите им за разширяване на клетки и боксове за по-хуманно отношение към животните. Досега плащането на тази помощ все още не е защитена пред Европейската комисия.
Месеци преди изборите, през пролетта на 2013 г., тютюнопроизводителите ще получат от бюджета 73 млн. лв. помощи, реши в понеделник агроведомството.

Търсят Симеон Дянков за преговори

Асоциацията на земеделските производители в България ще поиска спешна среща с финансовия министър Симеон Дянков, за да се видят възможностите за по-ранно изплащане на евросубсидиите за земя.

"Това е антикризисна мярка, която се прилага в целия Евросъюз. България не е остров, откъснат от кризата, затова ще настояваме за срещи с финансовия министър Симеон Дянков, за да видим дали бюджетът може да си позволи плащането", коментира пред "Труд" шефът на асоциацията Христо Цветанов. Той припомни, че европейските субсидии първо се изплащат от националната хазна и до месец и половина след това се възстановяват от Брюксел.

Членове на асоциацията обаче заявиха, че са скептични за срещите. Според тях правителството не само, че не възстановява акциза за скъпата нафта, но ги задължава да свържат онлайн с НАП цистерните си, в които съхраняват горивото за обработка на земята.

"Ние сме фермери, а в една цистерна в стопанския двор колко гориво има, за да си въобрази някой, че ще продаваме? Просто ще правим излишни разходи", коментираха земеделски производители пред "Труд".

40 милиона евро за млади фермери

Фонд "Земеделие" отново ще приема проекти на млади фермери, стартиращи в земеделието. След три години преговори с ЕС агроведомството успя да прехвърли общо 300 млн. евро от мерки, по които няма интерес, към по-атрактивни. 40 млн. евро от сумата отива за млади фермери.

Брюксел позволи рокадата, но въведе по-високи изисквания към кандидатите. Занапред бонус точки ще получават земеделците от Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник. Това са областите на страната, откъдето досега е имало най-малко кандидати.
Освен това младите фермери трябва да имат завършено средно или висше аграрно образование, или поне да са минали 150-часов курс.

Досега при подаване на проектите младите фермери трябваше да притежават стопанство от "две икономически единици". Това се равнява на 10 дка земя и 2 крави. Сега тази летва се вдига на 4 икономически единици.
Продължава да важи изискването, че за млади фермери се приемат кандидати, които са на възраст до 40 години.

Фонд "Земеделие" стартира приема от 20 август и 11 септември. Веднага след одобрението се изплаща субсидия от 12 500 евро, а ако до 5 години фермерът разшири стопанството си, може да я удвои.

Източник: в-к "Труд"

Прочетете още:

Етикети: евросубсидии ЕС фермер земя

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.