Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 313.25 €/мт
Царевица MATIF 291.75 €/мт
Рапица MATIF 567.75 €/мт
Пшеница CBOT 715.50 ¢/b
Царевица СВОТ 628.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,437.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 432.00 $/st
Соево масло СВОТ 64.90 ¢/lb

Чакаме по-малка, но по-качествена реколта

Чакаме по-малка, но по-качествена реколта

Още през май Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщи, че земеделските стопани очакват с 25% по-слаба реколта от пшеница

тази година спрямо миналата
Очаква се реколтата да бъде по-малка от предходната година, но за сметка на това тя ще бъде по-качествена, призна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Седмицата” на Дарик.
”Няма да има проблем с храните въпреки обилните дъждове и градушки, които се изляха над по-голямата част от страната през последните месеци, допълни той и уточни, че ще компенсираме количество с качество. Министър Найденов отбеляза още, че за изхранването на населението са необходими около 1,5 млн. тона, а „ние ще имаме близо 4 млн. тона”.
Той беше категоричен, че няма да има поскъпване на хляба. Няма тенденция за поскъпване и на фуражите, допълни министърът.
Още през май Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщи, че земеделските стопани очакват с 25% по-слаба реколта от пшеница тази година спрямо миналата. Тогава от организацията коментираха, че заради лошите климатични условия и повишените разходи вероятно ще се покачи и себестойността на продукцията. Ръст в цената на хляба обаче не може да се очаква, поясни зам.-председателят на браншовата асоциация Радослав Христов.
Заради ниските температури производители на плодове и зеленчуци търпят сериозни загуби. Рязко ще падне реколтата от череши. По всяка вероятност ще има и скок в цените, но все още никой от фермерите не се ангажира с колко ще поскъпне килограм череши тази година.
В същото време лошите климатични условия през последните месеци не само не провалиха реколтата от маслодайна роза, но дори се очаква по-високо количество и качество, коментира министър Найденов. Розопроизводители от Казанлъшко вече обявиха, че очакват добив средно до 400 кг розов цвят на декар. Изкупната цена на килограм розово масло тази година пък се очаква да достигне около 6000 евро.

Етикети: зърно пшеница земеделие зърнени култури Мирослав Найденов реколта валежи градушка

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.