Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 420.75 €/мт
Царевица MATIF 360.25 €/мт
Рапица MATIF 830.00 €/мт
Пшеница CBOT 1,168.75 ¢/b
Царевица СВОТ 778.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,705.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 429.90 $/st
Соево масло СВОТ 80.93 ¢/lb

Христо Цветанов: Ще има леко завишаване на цените на зърнените култури през декември и януари

Христо Цветанов: Ще има леко завишаване на цените на зърнените култури през декември и януари

Реколтите от царевица и слънчоглед през тази година са трагични – на места са само около 30 % от обичайните добиви. Това каза за Агенция „Фокус” Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Цветанов посочи, че въпреки ниската реколта по отношение на зърнените култури няма проблем със задоволяване на потреблението в страната и дори има възможност за износ.

Към началото на месец октомври има около 1,8 млн. тона пшеница, около 700 000 тона царевица и около 750 000 тона слънчоглед. В момента почти няма износ на зеленчуци, а само една малка част биологични краставици се изнасят за Испания. Вносът на плодове и зеленчуци е предимно от Македония, Гърция и Турция. Сушата през тази година постави нещата при част от земеделските производителите на ръба на оцеляването, защото голяма част от овощарите и зеленчукопроизводителите не успяха да добият дори и 30 – 40 % от реколтите, отбеляза Христо Цветанов. Като друга причина за ниските реколти той даде за пример дружеството „Напоителни системи”, което по думите му не работи достатъчно ефективно и има нужда от цялостно развитие. „Напоителни системи” имат огромни загуби по трасетата и от там идва проблемът със скъпата вода. Трябва да се създаде стратегия за развитие на хидромелиорациите, както и да се направят огромни инвестиции в хидромелиоративни съоръжения, обясни Цветанов.

Ще има леко завишаване на цените на зърнените култури през декември и януари, защото тогава потреблението е по-голямо и запасите намаляват. В страни като САЩ, Русия, Украйна също има много сериозен проблем по отношение на валежите, но все пак на този етап не можем да прогнозираме рекорден скок на цените, посочи председателят на асоциацията на земеделските производители.

Относно търга на земи от Държавния поземлен фонд, Цветанов каза, че той е полезен за земеделското съсловие с оглед на това, че има възможности – например имоти, които са държавни, но за които не се полагат грижи и по никакъв начин не са доходоносни за държавата. Ако земеделските производители например видят парче земя, което е близко до тяхната, със сигурност ще искат да придобият собственост и да могат да разширяват производството си, обясни Христо Цветанов.

Прочетете още:

Етикети: реколта царевица слънчоглед цена 2012 земеделски земи добив

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.