Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 236.75 €/мт
Царевица MATIF 233.50 €/мт
Рапица MATIF 433.75 €/мт
Пшеница CBOT 626.25 ¢/b
Царевица СВОТ 610.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,363.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 404.00 $/st
Соево масло СВОТ 52.50 ¢/lb

Състоянието на зърнените посеви в България

Състоянието на зърнените посеви в България

В добро състояние са 85.8% от площите с пшеница и 79.1% от тези с ечемик, показват данните на земеделското министерство след преглед на 10 на сто от засетите площи. Във ведомството миналата седмица заседава консултативен съвет по зърното.

При обследването няма установени пропаднали площи с пшеница и ечемик заради неблагоприятни климатични условия.

През пролетната кампания повечето от есенниците са подхранени с торове.

Заради липсата на достатъчно влага през есента, при зимната маслодайна рапица в отделни райони на страната поникването е закъсняло като някои от площите са презасети с житни култури още през есента.

Състоянието на тези посеви е различно в отделни части на страната, посочват от аграрното ведомство.

На места има закъснение с подготовката на площите и сеитбата на пролетни култури заради падналите валежи. Същевременно в райони като Варна, Провадия, Пазарджик, Пловдив и районите в Северозападна България пролетната кампания е в ход по данни на браншовите организации от сектора, съобщава Дневник.

По данни на Национална служба по зърното към края на март наличните количества от предишната реколта от пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, ръж, овес и тритикале са 2 690 676 тона.

Прочетете още:

Етикети: състояние посеви България пшеница ечемик слънчоглед царевица овес третикале реколта сеитба торове

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.