Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 434.00 €/мт
Царевица MATIF 369.25 €/мт
Рапица MATIF 877.25 €/мт
Пшеница CBOT 1,177.50 ¢/b
Царевица СВОТ 781.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,646.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 409.30 $/st
Соево масло СВОТ 83.79 ¢/lb

Снежната покривка е благоприятна за подхранването на посевите с азот

Снежната покривка е благоприятна за подхранването на посевите с азот

Заедно с избора на сорт и прецизността на сеитбата, подхранването на есенниците с азотни торове е една от най-важните практики в зърнопроизводството. То е пряко свързано с гарантиране на високи и стабилни добиви и високи качествени показатели на продукцията.


НЕОБХОДИМО Е СПАЗВАНЕТО НА ОСНОВНИ ПРЕПОРЪКИ ОТ ЕС


Съгласно "Добрите земеделски практики", препоръчани ни от ЕС, подхранването през февруари не е позволено. Това е свързано с голямата вероятност от измиване на торовете и въпреки тези препоръки, вече години наред масовото подхранване на есенниците с азот у нас се прилага точно през този месец. В резултат на това, се стига до негативни последици, които са свързани с изразходване на крупни финансови средства, които в крайна сметка не водят до положителен краен резултат. От друга страна, безотговорно се стига и до значително замърсяване на околната среда изразяваща се в отмиване на елемента азот и замърсяване на подпочвените води. Това беше научно доказано и констатирано преди пет години от ст.н.с. Мария Нанкова от ДЗИ-Ген. Тошево, която установи отмиването на азота и проникването му в дълбочина до 60 м в почвата. Цифрата е шокираща, но е абсолютно вярна.  


ОПТИМАЛНОТО ВРЕМЕ


За да е ефективно азотното подхранване на есенните култури, то трябва да е направено в най-оптималния срок. Най-подходящото време за торене на есенните житни култури е през февруари, когато вероятността от валежи е твърде голяма. Това е важно условие за усвояването на елемента азота от кореновата система, който е подвижен и се придвижва с валежите до зоната на коренообитаемия почвен слой. От друга страна, подхранването през този месец доближава максимално по време внасянето на тора с възобновяване на вегетацията на културите. Тогава, когато те имат най-голяма нужда от него, защото тогава се залага и формира добивът, оформят се класовете. 


ЗАКЪСНЕНИЕТО ВОДИ ДО ИЗЛИШНО ИЗРАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВА

fermera.bg/агроновини/растениевъдство/item/3072-снежната-покривка-е-благоприятна-за-подхранването-на-посевите-с-азот.html

Ако към подхранване на културите се пристъпи твърде късно – през март, ефектът силно намалява. През последните години твърде често ранната пролет е с минимални или почти без валежи. Това води до забавяне на ефекта от торенето, тъй като елементът остава на повърхността на почвата и не може да бъде усвоен от корените на растенията. И то в момент, когато те имат най-голяма нужда от него. Резултатът е гладни посеви, с ниски заложби и в крайна сметка – незадоволителен добив. 

Възможно е и по-късно внасяне на азот – в края на март и април. Но това се прави при прилагане на прецизно земеделие, когато торовата норма за подхранване с азот е разпределени на две части, първата от които е внесена през февруари. Такъв режим на внасяне е много по-ефективен, защото води до максимално усвояване на елемента, с минимални или без загуби и оптимално развитие на житните култури..

Етикети: добиви ечемик засети площи масло МАТИФ олио пшеница рапица реколта слънчоглед царевица Цени Чикаго шрот

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.