Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 431.00 €/мт
Царевица MATIF 370.00 €/мт
Рапица MATIF 841.75 €/мт
Пшеница CBOT 1,277.50 ¢/b
Царевица СВОТ 800.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,678.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 411.80 $/st
Соево масло СВОТ 83.49 ¢/lb

Слаба реколта от царевица във Видинско, но цената на слънчогледа е добра

Слаба реколта от царевица във Видинско, но цената на слънчогледа е добра

Прибирането на реколтата от царевица на отделни места във Видинска област вече започна. Жечко Андрейнски, член на Управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите допълва пред радио Фокус, че масовото прибиране ще започне около 5-6 септември. Заради сушата добивите са слаби - около 250-300 кг от дка. В добри години земеделците от региона прибират по 500-600 кг, а на места и по 800 кг. Продължава прибирането на слънчогледа в област Видин, каза още Андрейнски. В района на Ново село прибирането на реколтата е приключило. Добивите са много слаби – 100-120 кг от дка.

Цената на слънчогледа ще бъде добра, прогнозира земеделският производител и уточни, че в момента тя е около 85-95 стотинки за килограм.

Малко производители ще засеят рапица тази година, каза Жечко Андрейнски. Той обясни, че сушата оказва сериозно влияние върху площите с маслодайната култура, които през последните години значително се увеличиха. Миналата есен за засети около 20 000 дка, но поради недостатъчните дъждове голяма част от площите пропаднали. „Видинският регион се оказа най-сухият в България и това оказва влияние върху площите с рапица”, каза Андрейнски. Рапицата трябва да поникне и да формира розетка, но ако не успее, добивите спадат. В момента рапица се сее само в района на Ружинци, където работят фирми от Монтана. Останалите производители от региона не са започнали и ще сеят, ако завали дъжд. „Аз ще изчакам 2-10 септември, когато се очакват дъждове и тогава вече ще взема решение, но на този етап по-скоро не, отколкото да”, добави Андрейнски.

Прочетете още:

Етикети: реколта царевица слънчоглед цена рапица добиви земеделски производител

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.