Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 431.00 €/мт
Царевица MATIF 370.00 €/мт
Рапица MATIF 841.75 €/мт
Пшеница CBOT 1,277.50 ¢/b
Царевица СВОТ 800.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,678.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 411.80 $/st
Соево масло СВОТ 83.49 ¢/lb

Реколтата от слънчоглед и царевица е много слаба в Търговищки регион

Реколтата от слънчоглед и царевица е много слаба в Търговищки регион

В някои земеделски блокове със слънчоглед в Търговищки регион въобще няма да влязат машини да жънат поради ниската реколта и нерентабилността от производството, заяви Тодор Тодоров, директор на Областната дирекция „Земеделие” в Търговище. Той обясни, че ако от декар се получават под 30 килограма продукция, то това не може да покрие разходите за работата на един комбайн, да не говорим за печалба, съобщава агенция Фокус. По думите му повечето стопани в зависимост от това какво мислят да сеят през следващия сезон на определената нива просто ще разорат земята или ще я дискуват.

Заради сушата тази година и очакванията тя да се засили през следващите сезони, някои земеделци се интересуват от възстановяване на старите напоителни съоръжения, които, за жалост, са в много лошо състояние, доста от частите са откраднати.

Реколтата от царевица в региона също е ниска. По данни на Тодоров с около 30% по-малко от декар прибират местните земеделци тази година в сравнение с 2011.

Прочетете още:

Етикети: слънчоглед реколта царевица добив комбайн нива печалба земеделци

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.