Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 203.75 €/мт
Царевица MATIF 173.25 €/мт
Рапица MATIF 422.25 €/мт
Пшеница CBOT 583.25 ¢/b
Царевица СВОТ 411.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,160.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 342.00 $/st
Соево масло СВОТ 44.83 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 772.00 лв/мт

Реколтата от слънчоглед в България е с 30 - 40 % по-ниска от миналата година

Реколтата от слънчоглед в България е с 30 - 40 % по-ниска от миналата година

Реколтата от слънчоглед е с около 30 - 40% по-ниска от миналата година. Това означава, че до известна степен експортът ще бъде ограничен. По отношение на вътрешното потребление, няма да имаме проблем, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. На въпрос за цените на хранителните продукти, зам.-министърът обясни, че цените зависят от пазарната конюнктура, от агро-климатичните условия и много фактори.

„Определени цени, на базата на това, че в земеделско отношение годината не беше добра, са се вдигнали, но това в никакъв случай не означава, че ще останат на същото равнище и догодина. Ако вземете информацията от последните 5-6 години, мога от сега да ви кажа, че най-високи бяха цените 2007 г., след което 2008 г., 2009 г. годините бяха добри и цените се нормализираха”, каза Димитров. Не виждам връзка между цените на храните в момента и увеличение на пенсиите, допълни той.

По отношение на реформата в Общата селскостопанска политика, зам.-министърът обясни, че позицията на България е да се преразгледат предложенията, свързани с лимит върху субсидиите и 30% изискване за екологични дейности, съобщава агенция Фокус.

„В едно земеделско производство фиксирани цифри от рода на 50%, 30% не са най-точния измерител на земеделските стопани. Държим на едни по-широки граници, обвързани с екологичните изисквания. Цяла Европа е обединена около това, че в селските територии освен да се произвежда трябва и да се запазва екологичното разнообразие, да се опазва почвата и водните ресурси. Ние държим за различните райони процентите да бъдат различни”, каза зам.-министърът. От Стара планина надолу, цяла Южна България се явява рисков регион по отношение на засушаването. Очевидно подходът в този регион трябва да е по-различен отколкото подхода в Северна България, обясни той.

„Дебатът не е завършил. С ЕК се работи добре и нещата търпят развитие. Всяка държава дава своите аргументи”, каза Димитров. Волята на цялото европейско общество екологията, опазването на природата да бъде водещо, допълни зам.-министърът.

Прочетете още:

Етикети: слънчоглед реколта експорт цени

Още новини

ТОП НОВИНИ

Понижаващи се прогнози за зърнената реколта не помагат на МАТИФ

Понижаващи се прогнози за зърнената реколта не помагат на МАТИФ

Влошаващ се посевен рейтинг във Франция и оценки за новата реколта от пшеница и ечемик в ЕС, все още не успяват да помогнат на цените в Париж, оставащи под натиск от евтино черноморско предлагане
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.