Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 236.75 €/мт
Царевица MATIF 211.50 €/мт
Рапица MATIF 468.00 €/мт
Пшеница CBOT 612.75 ¢/b
Царевица СВОТ 450.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,179.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 368.40 $/st
Соево масло СВОТ 43.68 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 845.00 лв/мт

Реколтата от слънчоглед в България е с 30 - 40 % по-ниска от миналата година

Агропортал |24.09.2012
32
Реколтата от слънчоглед в България е с 30 - 40 % по-ниска от миналата година

Реколтата от слънчоглед е с около 30 - 40% по-ниска от миналата година. Това означава, че до известна степен експортът ще бъде ограничен. По отношение на вътрешното потребление, няма да имаме проблем, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. На въпрос за цените на хранителните продукти, зам.-министърът обясни, че цените зависят от пазарната конюнктура, от агро-климатичните условия и много фактори.

„Определени цени, на базата на това, че в земеделско отношение годината не беше добра, са се вдигнали, но това в никакъв случай не означава, че ще останат на същото равнище и догодина. Ако вземете информацията от последните 5-6 години, мога от сега да ви кажа, че най-високи бяха цените 2007 г., след което 2008 г., 2009 г. годините бяха добри и цените се нормализираха”, каза Димитров. Не виждам връзка между цените на храните в момента и увеличение на пенсиите, допълни той.

По отношение на реформата в Общата селскостопанска политика, зам.-министърът обясни, че позицията на България е да се преразгледат предложенията, свързани с лимит върху субсидиите и 30% изискване за екологични дейности, съобщава агенция Фокус.

„В едно земеделско производство фиксирани цифри от рода на 50%, 30% не са най-точния измерител на земеделските стопани. Държим на едни по-широки граници, обвързани с екологичните изисквания. Цяла Европа е обединена около това, че в селските територии освен да се произвежда трябва и да се запазва екологичното разнообразие, да се опазва почвата и водните ресурси. Ние държим за различните райони процентите да бъдат различни”, каза зам.-министърът. От Стара планина надолу, цяла Южна България се явява рисков регион по отношение на засушаването. Очевидно подходът в този регион трябва да е по-различен отколкото подхода в Северна България, обясни той.

„Дебатът не е завършил. С ЕК се работи добре и нещата търпят развитие. Всяка държава дава своите аргументи”, каза Димитров. Волята на цялото европейско общество екологията, опазването на природата да бъде водещо, допълни зам.-министърът.

Прочетете още:

Етикети: слънчоглед реколта експорт цени

Още новини

ЕК прогнозира 10 годишен връх в производството на ечемик в България

ЕК прогнозира 10 годишен връх в производството на ечемик в България

В майската си прогноза Европейската комисия повишава оценката си за зърнопроизводството в България. Пшеницата, ечемикът и царевицата на увеличени, докато рапицата е намалена какато за нова така и стара реколта

ТОП НОВИНИ

Понижени зърнени запаси във Франция не помагат на МАТИФ

Понижени зърнени запаси във Франция не помагат на МАТИФ

В юнския си доклад FranceAgriMer за пореден път понижават, макар и минимално, запасите от пшеница, ечемик и царевица във Франция. Подобно на USDA, Strategie Grains също понижават оценката си за новата реколта от пшеница в ЕС.
Агропортал прогнозира значително по-голяма зърнена реколта от МЗХ

Агропортал прогнозира значително по-голяма зърнена реколта от МЗХ

Първоначалната прогноза на МЗХ за реколтата от пшеница и ечемик в България е доста консервативна и значително под тази Агропортал направена след проведения Кроп Тур в края на месец май. Според нас освен по-добри добиви, площите за реколтиране също ще са повече.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.