Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 327.25 €/мт
Царевица MATIF 317.50 €/мт
Рапица MATIF 615.00 €/мт
Пшеница CBOT 763.25 ¢/b
Царевица СВОТ 615.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,475.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 440.60 $/st
Соево масло СВОТ 67.41 ¢/lb

Радослав Христов: Да бъдат публично назовани злоупотребилите с източване на ДДС

Радослав Христов: Да бъдат публично назовани злоупотребилите с източване на ДДС

Зърнопроизводителите не са измамници и не източват ДДС, заяви Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите по БНР. Проблемът е някъде между зърнопроизводителите и износителите, някъде по средата.

Едва ли тези големи фирми, които са традиционни на пазара за експорт на българско зърно, или българският зърнопроизводител, имат пръст в тази работа – убеден съм, че нямат. Надявам се след приключване на проверките, ако има злоупотребили с източване на ДДС, те да бъдат публично назовани кои са – дали са производители, произвеждат ли действително продукция, или са псевдопроизводители, търговци ли са, какви са? Нека всички да знаем, защото зърнопроизводителите станахме нарицателно за всичко лошо, а мисля, че българският земеделски производител или зърнопроизводител е един от най-трудолюбивите и това е най-работещият сектор, който внася най-много пари в хазната.

Христов посочи, че обратното начисляване на ДДС ще има два големи ефекта: Първо – земеделските производители ще трябва да увеличат оборотните си средства, вероятно една част чрез кредити, което ще утежни финансовото състояние. От друга страна, голяма част от земеделските производители ще се насочат да купуват част от своите суровини от други фирми от ЕС. Това ще бъде вътрешнообщностна доставка, на която не се начислява ДДС на разходите, и тогава част от нашите средства ще се източват навън. Дори вече има фирми, които са готови да открият офиси в Гърция и Румъния, да продават своите продукти чрез тези фирми и филиали, тъй като имат право съгласно европейския регламент да не начисляват ДДС и ние като крайни потребители да купуваме с нулево ДДС, за да не утежняваме допълнително финансовото състояние на фирмите си и да не се нуждаем от допълнителен капитал. Това е един от начините да икономисаме допълнителен капитал, който ще ни е необходим да плащаме суровините и разходите си с ДДС, а да продаваме продукцията си без ДДС.

Според него проверките трябва да се правят целогодишно от всички институции в тази област.

Прочетете още:

Етикети: зърнопроизводители проверки ДДС фирми източване земеделски производител зърно Радослав Христов

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.