Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 236.75 €/мт
Царевица MATIF 211.50 €/мт
Рапица MATIF 468.00 €/мт
Пшеница CBOT 612.75 ¢/b
Царевица СВОТ 450.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,179.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 368.40 $/st
Соево масло СВОТ 43.68 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 845.00 лв/мт

Проф. Иван Станков: Схемата за единно плащане на площ се удължава до 2020 г.

Агропортал |21.03.2013
40
Проф. Иван Станков: Схемата за единно плащане на площ се удължава до 2020 г.

Като страна от ЕС на заседание на Съвета на министрите България постави девет приоритетни въпроса, които бяха ясно очертани. Това каза на пресконференция служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков, съобщава Агенция „Фокус”. Най-важно за нас беше приоритет за обвързаната с производството подкрепа. Това, което успяхме да постигнем е повече от добро, тъй като над 80% от исканията ни бяха удовлетворени. Окончателното решение ще се вземе на така наречения триалог. ЕК и председателството предлагаше обвързана подкрепа от 10%, а ние настоявахме за 15%. Решението беше обвързаната подкрепа да бъде 12%, с опция за договаряне на останалите 3%, обясни министър Станков.

„Вторият приоритет е продължаването на схемата за единно плащане на площ, като пожелахме схемата да се прилага до 2020 година и предложението беше прието. Поставихме и приоритета за подпомагане на малките ферми”, обясни служебният министър на земеделието и храните.

По негови думи, друг въпрос, който е обсъждан е бил свързан с озеленяването и зелените площи, след много дискусии и съвещания се е взело решение зелените площи да са 5% от всички земеделски площи, които притежава даден земеделец.

„Ние бяхме против запазването на захарните квоти, но този въпрос ще се решава на друго ниво. Поискахме преходен период за сдружаването на производителите на плодове и зеленчуци. 90% от плодовете и зеленчуците се осигуряват отвън, което е абсолютно неприемливо”, посочи още проф. Станков.

Прочетете още:

Етикети: Иван Станков схема за единно плащане на площ земеделец земеделски площи

Още новини

ЕК прогнозира 10 годишен връх в производството на ечемик в България

ЕК прогнозира 10 годишен връх в производството на ечемик в България

В майската си прогноза Европейската комисия повишава оценката си за зърнопроизводството в България. Пшеницата, ечемикът и царевицата на увеличени, докато рапицата е намалена какато за нова така и стара реколта

ТОП НОВИНИ

Понижени зърнени запаси във Франция не помагат на МАТИФ

Понижени зърнени запаси във Франция не помагат на МАТИФ

В юнския си доклад FranceAgriMer за пореден път понижават, макар и минимално, запасите от пшеница, ечемик и царевица във Франция. Подобно на USDA, Strategie Grains също понижават оценката си за новата реколта от пшеница в ЕС.
Агропортал прогнозира значително по-голяма зърнена реколта от МЗХ

Агропортал прогнозира значително по-голяма зърнена реколта от МЗХ

Първоначалната прогноза на МЗХ за реколтата от пшеница и ечемик в България е доста консервативна и значително под тази Агропортал направена след проведения Кроп Тур в края на месец май. Според нас освен по-добри добиви, площите за реколтиране също ще са повече.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.