Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 195.00 €/мт
Царевица MATIF 174.50 €/мт
Рапица MATIF 414.75 €/мт
Пшеница CBOT 571.00 ¢/b
Царевица СВОТ 413.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,134.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 331.30 $/st
Соево масло СВОТ 44.66 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 720.00 лв/мт

Проф. Иван Станков: Схемата за единно плащане на площ се удължава до 2020 г.

Проф. Иван Станков: Схемата за единно плащане на площ се удължава до 2020 г.

Като страна от ЕС на заседание на Съвета на министрите България постави девет приоритетни въпроса, които бяха ясно очертани. Това каза на пресконференция служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков, съобщава Агенция „Фокус”. Най-важно за нас беше приоритет за обвързаната с производството подкрепа. Това, което успяхме да постигнем е повече от добро, тъй като над 80% от исканията ни бяха удовлетворени. Окончателното решение ще се вземе на така наречения триалог. ЕК и председателството предлагаше обвързана подкрепа от 10%, а ние настоявахме за 15%. Решението беше обвързаната подкрепа да бъде 12%, с опция за договаряне на останалите 3%, обясни министър Станков.

„Вторият приоритет е продължаването на схемата за единно плащане на площ, като пожелахме схемата да се прилага до 2020 година и предложението беше прието. Поставихме и приоритета за подпомагане на малките ферми”, обясни служебният министър на земеделието и храните.

По негови думи, друг въпрос, който е обсъждан е бил свързан с озеленяването и зелените площи, след много дискусии и съвещания се е взело решение зелените площи да са 5% от всички земеделски площи, които притежава даден земеделец.

„Ние бяхме против запазването на захарните квоти, но този въпрос ще се решава на друго ниво. Поискахме преходен период за сдружаването на производителите на плодове и зеленчуци. 90% от плодовете и зеленчуците се осигуряват отвън, което е абсолютно неприемливо”, посочи още проф. Станков.

Прочетете още:

Етикети: Иван Станков схема за единно плащане на площ земеделец земеделски площи

Още новини

ТОП НОВИНИ

Царевицата в Чикаго отскача от $4 и подкрепя поскъпване на зърнените пазари

Царевицата в Чикаго отскача от $4 и подкрепя поскъпване на зърнените пазари

Пазарът на царевицата в Чикаго отскача от $4 и това подкрепя поскъпване на зърнените пазари, включително пшеницата, която в Канзас се подобрява съществено спрямо края на есента. Слаби са само соевите пазари.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.