Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 336.50 €/мт
Царевица MATIF 323.00 €/мт
Рапица MATIF 653.25 €/мт
Пшеница CBOT 653.25 ¢/b
Царевица СВОТ 610.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,614.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 499.10 $/st
Соево масло СВОТ 68.59 ¢/lb

Продажбата на семена от Добруджанския земеделски институт започва от 3 септември

Продажбата на семена от Добруджанския земеделски институт започва от 3 септември

Добруджанският земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево започва продажба на традиционните култури, които се селектират там, каза директорът доц. Иван Киряков, съобщи Радио Фокус. На пазара са 15 сорта обикновена зимна пшеница (сортът „Драгана” се предлага за пръв път), 4 сорта тритикале (два от тях тепърва влизат в семепроизводство), 5 хибрида слънчоглед (те обаче в момента не са на пазара), 2 сорта фасул и по един сорт ечемик, нахут и грах.

От 3 септември Добруджанският земеделски институт започва продажбата на семена. Кампанията се забавя, за да бъдат получени всички необходими сертификати. Цената е 950 лв. за тон, плюс ДДС. Миналата година продажбите са били на цена 790 лв. за тон. Институтът продава единствено и само базови семена пшеница, подчерта доц. Киряков. Цената за тон пшеница, ечемик и тритикале е еднаква. Директорът на института отбеляза, че според заявките към момента твърде вероятно е количеството базови семена да не са достатъчни. Пазарът е изцяло български. По думите на доц. Киряков, има интерес и от страна на румънски фермери, но износ няма да има, за да могат да се покрият нуждите на нашия пазар.

На този етап 80% от пазара на семена пшеница у нас държи ДЗИ, каза директорът му. Очакванията тази година са институтът да продаде около 1600 тона семена.

Предстои изграждането на модерна лаборатория по проект на ДЗИ за трансгранично сътрудничество. Тя ще се намира в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в град Генерал Тошево. Вече са закупени оборудване и консумативи. Необходими са още около 4000 лв. за ремонт на помещенията, където ще бъде разположена лабораторията. По думите на доц. Киряков, вече има заявено желание от страна на добруджански земеделци на добра воля да дарят средства за една от най-модерните училищни лаборатории в страната. И тази година ДЗИ участва с щанд на традиционното международно специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него”, което се провежда до 1 септември в Добрич.

Прочетете още:

Етикети: Добруджански земеделски институт семена продажба зимна пшеница слънчоглед третикале хибрид сорт ечемик цена

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.