Вашият пазарен съветник

Вход Търси Търси

EURONEXT

Прогнозите на Министерството на земеделието за новата зърнена реколта в България продължават да нарастват, дали обаче пазарът споделя този оптимизъм...

Прогнозите за новата зърнена реколта в България продължават да нарастват. На база проведено обследване на посевите в периода 13 юни – 5 юли, от отдел Агростатистика на МЗХГ очакват средния добив от пшеница да бъде 609кг/дк, а от ечемик 539кг/дк. При използване на 1230кха реколтирани площи с пшеница и 113кха с ечемик, реколтите от двете култури се прогнозират съответно на 6.1-6.5Ммт и 518-579кмт ечемик.

В същото време напредва и жътвата на слънчогледа и царевицата. Ще припомним, че в последната прогноза на ЕК, направена в края на юли, реколтата от слънчоглед в България се прогнозира на 2.1Ммт, получена от 800кха и 2.6т/ха среден добив. Реколтата от царевица се прогнозира на рекордните за всички времена 4.14Ммт, получена от 550кха площи и среден добив от 7.53т/ха.

Според нашите контакти по места средния добив на слънчогледа в отделните райони е тръгнал на 2.5-3т/ха, като към горната граница клонят в областите Враца, Видин, Велико Търново и Разград. В останалите области от Северна България картината е по-рознолика, с доста сухи райони в Плевенска, Русенска и Добричка области. Заради по-високите температури и по-слаби валежи средните добиви в Южна България са по скоро около 2т/ха.

При същото географско разпределение, средните добиви на царевицата стартират от 250кг по Черноморското крайбрежие до 1000кг/да в областите Враца, Велико Търново, Шумен и Разград. Жътвата на царевицата и слънчогледа, обаче тепърва ще набират скорост, така че все още е рано за генерални заключение.

Етикети: реколта, прогнози, МЗХГ

Още новини

Кой продава най-скъпо зърното си в Черноморския басейн?

В обкръжението на Русия и Украйна, от България не се очаква да продава зърното си на добри цени. Но дали е точно така, ще разискваме със Златомир Ковачев – старши търговец в Cargill България, по време на Зърнена Академия 2019

ТОП НОВИНИ