Вход Търси Търси

EURONEXT

Президентът Росен Плевнелиев: Инвестициите в земеделието знаково вървят напред

Агропортал |24.07.2012
42
Президентът Росен Плевнелиев: Инвестициите в земеделието знаково вървят напред

Селското стопанство е отрасъл със стратегическо значение за държавата. Това каза президентът Росен Плевнелиев на второто заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура на тема „Национални приоритети в селскостопанската политика на Република България до 2020 година”.

Идеите, които се дебатират на тази маса, ще бъдат чути от компетентните институции и ще бъдат отразени в последния работен вариант на националната програма 2020, каза президентът.

За разлика от началото на прехода, днес няма съмнение колко стратегически важен отрасъл за държавата е земеделието. Той е такъв и за света като цяло. Твърди се, че земеделието и производството на храни е една от двете най-важни индустрии на бъдещето, посочи Плевнелиев.

Виждаме, че в най-тежката криза земеделието е и двигател на растежа, който дърпаше икономиката напред. Това е и отрасъл с много сериозен експортен потенциал, който развива своя потенциал напук на кризата, каза още Плевнелиев.

При аграрния износ в милиарди долари на земеделска продукция, от 1,6 млрд. долара през 2007 г., през 2011 г. сме на 4-5 млрд. долара. Това е изключително сериозен ръст и тренд, който се надявам да бъде запазен.

Вносът, за съжаление, също се увеличава, но не е толкова драматично колкото износът. Вносът от 1,8 млрд. долара през 2007 г., днес е на 3,1 млрд. долара, но това е и потенциал. След като купуваме от други за толкова много пари, а виждаме потенциала за производство в България – това е добра ниша, за да можем да произвеждаме там, където купуваме от другите, каза Плевнелиев.

Важно е, че салдото при търговията с аграрни стоки от нетен вносител през 2007 г., ние сме на минус 154 млн. долара, през 2011 г. ние вече сме нетен износител с една внушителна сума от около 1,5 млрд. долара на плюс за България, каза президентът.

Инвестициите в земеделието знаково вървят напред. През 2004 г. ние сме имали общо 373 млн. лева инвестиции в земеделието, през 2011 г. ние достигаме сумата от 1 млрд. лева. Това е три пъти повече. Нарастването на обема на инвестициите в сектора го отчитаме благодарение на първия стълб на общата селскостопанска политика, където директните европейски плащания вече дават и своите резултати”, посочи Плевнелиев.

През 2012 г. имаме около 1 млрд. лева по линия на европейската солидарност директни инвестиции в земеделието в България, което е много сериозен резултат. Очакваме през 2014 г. директните плащания да стигнат 1,4 млрд. лева, а през 2016 г. и нататък да се стабилизират на около 1,6 млрд. лева. Това означава, че за 10-годишен период от 2004 – 2014 г. ние ще имаме четирикратно увеличение на директните плащания и инвестиции. Работим и по други възможности за инвестиции, като публично-частното партньорство – държави като Кувейт, Катар, Русия, Китай - вече са активни в България и тези трендове трябва да се подкрепят, каза още Росен Плевнелиев.

Източник: Агенция „Фокус“

Прочетете още:

Етикети: Росен Плевнелиев земеделие внос износ инвестиции директни плашания земеделска продукция

Още новини

ЕК прогнозира 10 годишен връх в производството на ечемик в България

ЕК прогнозира 10 годишен връх в производството на ечемик в България

В майската си прогноза Европейската комисия повишава оценката си за зърнопроизводството в България. Пшеницата, ечемикът и царевицата на увеличени, докато рапицата е намалена какато за нова така и стара реколта

ТОП НОВИНИ

Понижени зърнени запаси във Франция не помагат на МАТИФ

Понижени зърнени запаси във Франция не помагат на МАТИФ

В юнския си доклад FranceAgriMer за пореден път понижават, макар и минимално, запасите от пшеница, ечемик и царевица във Франция. Подобно на USDA, Strategie Grains също понижават оценката си за новата реколта от пшеница в ЕС.
Агропортал прогнозира значително по-голяма зърнена реколта от МЗХ

Агропортал прогнозира значително по-голяма зърнена реколта от МЗХ

Първоначалната прогноза на МЗХ за реколтата от пшеница и ечемик в България е доста консервативна и значително под тази Агропортал направена след проведения Кроп Тур в края на месец май. Според нас освен по-добри добиви, площите за реколтиране също ще са повече.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.