Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 205.75 €/мт
Царевица MATIF 204.25 €/мт
Рапица MATIF 443.25 €/мт
Пшеница CBOT 589.25 ¢/b
Царевица СВОТ 441.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,170.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 349.30 $/st
Соево масло СВОТ 44.70 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Половината одобрени проекти по мярка 121 са за производство на пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик и рапица

Половината одобрени проекти по мярка 121 са за производство на пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик и рапица

Проекти за закупуване на техника за производство на пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик, рапица и др. наброяват близо половината от общо 57-те проекта, одобрени по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Мярката е от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщават от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Точният размер на субсидията за тях е 3 081 636 лв.

Най-много са заявките за купуване на трактори, плугове и различни видове пръскачки и косачки. Осемнайсет бенефициенти планират да модернизират производството на различни видове плодове и зеленчуци като череши, круши, сливи, праскови, домати, краставици и смокини.

Двама кандидати ще получат средства от ПРСР за отглеждането на лавандула. Одобрената субсидия за тях възлиза на 42 775 лв. Друг кандидат планира да отглежда шипки. Със средства по мярка 121 ще бъде подкрепен и проект за биологично отглеждане на салвия, мащерка, орехи, лешници и люцерна.

Одобрените предложения в сектор животновъдство са две. Първата ферма ще купи трактор и оборудване за производството на козе мляко и отглеждането на ярета, а втората – машини и съоръжения за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници.

Двама бенефициенти са се насочили към производството на мед и планират да купят пчеларско оборудване. Субсидията за тях е 9 076 лв., като единият кандидат изпълнява проект по мярка 141, а другият е млад фермер.

Прочетете още:

Етикети: земеделски производител производство пшеница царевица слънчоглед ечемик рапица трактори плугове пръскачки косачки техника проекти мярка 121

Още новини

ТОП НОВИНИ

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Биковете на зърнените пазари в Париж се консолидират след мащабното поскъпване в понеделник, но въпреки загубите прави впечатление, че фючърсите на новите реколти затварят твърдо до без промяна
Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

MIT на Йордания договаря внос на 60 кмт фуражен ечемик с предполагаем румънски произход, а същевременно канселира четвърти подред международен търг за покупка на хлебна пшеница.
Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа (отрицателни температури при цъфтящи зимни посеви) най-накрая пробужда биковете на зърнените пазари. В тяхна подкрепа са и влошаваща се пшеница в САЩ и летни прогнози за времето в Русия
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.