Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 326.75 €/мт
Царевица MATIF 304.00 €/мт
Рапица MATIF 590.00 €/мт
Пшеница CBOT 775.50 ¢/b
Царевица СВОТ 668.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,436.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 408.80 $/st
Соево масло СВОТ 74.52 ¢/lb

Половината жито на черно

Половината жито на черно

Зърнопроизводители щипят хазната с милиони от данъци заради сделки на черно. Данъчните проверяват сектора под лупа и се очаква до месеци да ударят измамите. Финансовото министерство пък чака от Брюксел отговор за прилагането на нов механизъм за плащане на ДДС, с който да се избегне неправомерното източване на данъчен кредит. Това са основните теми в голяма разработка за търговията със зърно у нас на вестник "Стандарт" днес.

Тон жито на светло, още толкова - на черно в склада. По тази схема работят много от играчите в зърнения бранш, показва разследването на "Стандарт". Играта на криеница с данъчните изнерви държавата. Много скоро се очаква наказателната акция срещу хората, които със сделки на черно и скрит ДДС здраво ощетяват хазната. "Сметките в зърнения бизнес не излизат. Някой лъже, и то с десетки милиони", заяви преди седмица вицепремиерът Симеон Дянков в интервю за "Стандарт". Той се закани до края на годината да има удари срещу някои от най-големите производители и търговци на зърно. Това стана малко след като гръмна захарната афера с Гриша Ганчев.     
Думите на Дянков хвърлиха в паника от босове до дребни риби сред производители, мелничари и хлебари. Всеки от тях започна да прехвърля топката в чуждия двор. Собствениците на най-големите фирми твърдят, че те изнасят жито с кораби и не се занимават с кокошкарски номера. Според тях сивият сектор е при търговците и по-дребните производители. Точно обратното, сделките на черно ги правят босовете, контрираха търговци.   
Сивата икономика в хранителния бранш започва от зърнопроизводителите, твърди Ангел Борисов от Монтана, който изкупува продукция от местните фермери. Според него слабият контрол на държавата в лицето на данъчните служби е истински попътен вятър за бизнеса им. Досега изглеждаше, че е невъзможно всичко да се сложи на масата и за всеки кг зърно те да издават документ, смята Борисов. Той разкри и една от схемите за игра на черно. Зърнопроизводителите получават по 400-500, дори 600 кг зърно от дка пшеница например, но осчетоводяват по 250-300 кг. Някои пишат фактури за продажби на тези количества, но останалите продават без документи. Цената на това зърно изобщо не е по-ниска от тази на редовното, а си е борсовата. Фактът, че разплащания в брой може да стават до 15 000 лв., устройва играчите. Така 15-20-тонни камиони се търгуват още на нивата кеш.
Зърнопроизводителите "играят" и със зърното, което остава при тях като рента за собствениците на земя. Повечето от тях, пръснати из градовете в цялата страна, не искат зърно в натура, а пари в брой. И производителят го продава, също без фактура, за да получи пари за разплащане. Колко обаче е това количество, не може да му се хване краят. Продадено, зърното по този начин повлича и търговеца. Той търси фалшиви фактури, за да си вземе ДДС. Ако може, също продава без фактура. Така зърното стига до мелничаря и хлебаря. Ако се е снабдил с брашно без ДДС, то хлябът им излиза по-евтин. По тази причина хлебопроизводители се оплакват от години, че конкуренти предлагат самуни на дъмпингови цени, които са непостижими, ако се плащат всички данъци.
Същото е положението и със слънчогледа. Един е реалният добив, а съвсем друг - осчетоводеният. Производителите на олио продължават тази практика по веригата. Част от количествата са редовни, но други са за сметка на неосчетоводения добив.

Етикети: зърно пшеница земеделие зърнени култури субсидии данъци ДДС измами реколта добив

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.