Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 265.00 €/мт
Царевица MATIF 212.50 €/мт
Рапица MATIF 488.25 €/мт
Пшеница CBOT 697.25 ¢/b
Царевица СВОТ 464.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,248.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 386.50 $/st
Соево масло СВОТ 44.95 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 835.00 лв/мт

Плащането на европейските субсидии отложено два пъти за един ден

Агропортал |31.01.2013
36
Плащането на европейските субсидии отложено два пъти за един ден

Срокът за плащане на европейските субсидии за обработване на земя - по 26 лв. за декар, бе отложен на два пъти, и то само за един ден. Вчера сутринта (30 януари) земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че европарите - общо 923,6 млн. лв., ще се изплащат през февруари и през март. Към края на деня зърнопроизводителите научиха от зам. финансовия министър Владислав Горанов, че и тези срокове се отлагат.

"На среща с нас Горанов заяви, че първото плащане ще започне на 15 март, а вторият транш - след 1 април", каза шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Първоначално агроведомството обещаваше плащането да започне от 20 януари, след това го раздели на два транша - януарски и февруарски.

От 2008 г. Европейската комисия позволява заради кризата евросубсидиите за земеделците да се плащат от 15 октомври вместо от 1 декември. Въпреки обещанията на ГЕРБ българските фермери ги получаваха на следващата пролет. Преди местните избори през 2011 г. зърнопроизводителите сключиха писмено споразумение с министрите на земеделието и финансите да получават субсидии до края на януари. Това се случи през 2012-а.

От финансовото министерство обясниха забавянето като възстановяване на старата практика.

"На земеделските производители трябва да бъдат дадени около 1 млрд. лева и тяхното желание е тази сума да бъде изплатена еднократно в рамките на няколко дни. Всъщност ще цитирам министър Дянков - поради това, че през януари трябваше да бъдат платени и задълженията по т.нар. дълг на Милен Велчев, които също са за 1 млрд. лв. (бел. ред. - точната сума е 1,7 млрд. лв.), то практически е невъзможно да извадим 2 млрд. лв.", коментира земеделският министър пред Нова телевизия.

Субсидии трябва да получат 84 000 български фермери. Те припомниха, че за разлика от колегите им в Стара Европа са приели да изчакат до януари т.г., за да не се натовари бюджетът в края на 2012 г.

"Напрежението в сектора ескалира. Вече заседават областните ни структури, много колеги настояват за незабавни протести. Ще свикаме извънредно заседание на асоциацията", съобщи Ангел Вукодинов.

Източник: в-к Труд

Снимка: МЗХ

Прочетете още:

Етикети: субсидии земя декар транш 15 март 1 април бюджет плащане отложено земеделци Ангел Вукодинов зърнопроизводители

Още новини

ТОП НОВИНИ

Преработката на маслодайна рапица в Украйна достига рекордни нива

Преработката на маслодайна рапица в Украйна достига рекордни нива

Преработката на рапица в Украйна от началото на сезона достига рекордните за страната 950кмт. Прогнозата за новия сезон, обаче е за спад от 20-30%, въпреки че заради добри маржове търсенето от преработватели ще остане високо
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.