Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 223.00 €/мт
Царевица MATIF 200.00 €/мт
Рапица MATIF 441.25 €/мт
Пшеница CBOT 577.00 ¢/b
Царевица СВОТ 464.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,325.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 425.30 $/st
Соево масло СВОТ 51.38 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 790.00 лв/мт

Плащането на европейските субсидии отложено два пъти за един ден

Плащането на европейските субсидии отложено два пъти за един ден

Срокът за плащане на европейските субсидии за обработване на земя - по 26 лв. за декар, бе отложен на два пъти, и то само за един ден. Вчера сутринта (30 януари) земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че европарите - общо 923,6 млн. лв., ще се изплащат през февруари и през март. Към края на деня зърнопроизводителите научиха от зам. финансовия министър Владислав Горанов, че и тези срокове се отлагат.

"На среща с нас Горанов заяви, че първото плащане ще започне на 15 март, а вторият транш - след 1 април", каза шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Първоначално агроведомството обещаваше плащането да започне от 20 януари, след това го раздели на два транша - януарски и февруарски.

От 2008 г. Европейската комисия позволява заради кризата евросубсидиите за земеделците да се плащат от 15 октомври вместо от 1 декември. Въпреки обещанията на ГЕРБ българските фермери ги получаваха на следващата пролет. Преди местните избори през 2011 г. зърнопроизводителите сключиха писмено споразумение с министрите на земеделието и финансите да получават субсидии до края на януари. Това се случи през 2012-а.

От финансовото министерство обясниха забавянето като възстановяване на старата практика.

"На земеделските производители трябва да бъдат дадени около 1 млрд. лева и тяхното желание е тази сума да бъде изплатена еднократно в рамките на няколко дни. Всъщност ще цитирам министър Дянков - поради това, че през януари трябваше да бъдат платени и задълженията по т.нар. дълг на Милен Велчев, които също са за 1 млрд. лв. (бел. ред. - точната сума е 1,7 млрд. лв.), то практически е невъзможно да извадим 2 млрд. лв.", коментира земеделският министър пред Нова телевизия.

Субсидии трябва да получат 84 000 български фермери. Те припомниха, че за разлика от колегите им в Стара Европа са приели да изчакат до януари т.г., за да не се натовари бюджетът в края на 2012 г.

"Напрежението в сектора ескалира. Вече заседават областните ни структури, много колеги настояват за незабавни протести. Ще свикаме извънредно заседание на асоциацията", съобщи Ангел Вукодинов.

Източник: в-к Труд

Снимка: МЗХ

Прочетете още:

Етикети: субсидии земя декар транш 15 март 1 април бюджет плащане отложено земеделци Ангел Вукодинов зърнопроизводители

Още новини

ТОП НОВИНИ

С повишена консумация за фуражи, ЕК понижава запасите от пшеница

С повишена консумация за фуражи, ЕК понижава запасите от пшеница

Европейската комисия оставя без промяна реколтата от пшеница в ЕС, но понижават запасите заради по-голяма консумация за фуражи. Реколтата от царевица е без промяна, но ечемика е повишен с 0.5Мт
Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.